Cupa Mondială la Rugby – Japonia 2019

În această toamnă, între 20 septembrie şi 2 noiembrie, se desfăşoară Cupa Mondială la Rugby în Japonia. Fiind în Japonia (6 ore în plus faţă de noi), meciurile sunt programate dimineaţă până în jurul prânzului pentru noi (încep între orele 7.45 şi 13.15). Meciul de deschidere este vineri, 20 septembrie, de la ora 13.45 (Japonia – Rusia). Participă 20 de echipe, iar România nu s-a calificat (practic, a fost descalificată pentru folosirea unor jucători care nu aveau drept de joc).

Echipele sunt împărţite în 4 grupe:
Grupa A: Irlanda, Scoţia, Japonia, Rusia şi Samoa.
Grupa B: Noua Zeelandă, Africa de Sud, Italia, Namibia, Canada.
Grupa C: Anglia, Franţa, Argentina, USA, Tonga.
Grupa D: Australia, Ţara Galilor, Georgia, Fiji, Uruguay.

Din fiecare grupă se califică primele 2 echipe, sferturile sunt următoarele:
Sâmbătă, 19 oct., 1C – 2D, de la 10.15
Sâmbătă, 19 oct.,, 1B – 2A, de la 13.15
Duminică, 20 oct., 1D – 2C, de la 10.15
Duminică, 20 oct., 1A – 2B, de la 13.15
Semifinalele şi finalele sunt programate:
Sâmbătă, 26 oct., semifinala 1, de la 11.00
Duminică, 27 oct., semifinala 2, de la 12.00
Vineri, 1 nov., finala mică, de la 12.00
Sâmbătă, 2 nov., marea finală, de la 12.00

Noua Zeelandă este favorită la casele de pariuri (6/5), urmată de Anglia (9/2) şi apoi de Irlanda (5/1), Ţara Galilor (6/1) şi Africa de Sud (8/1).

În ceea ce priveşte posibilitatea de a vedea FTA aceste meciuri, ele vor fi transmise integral FTA (48 de meciuri) de trustul TF 1, cu precizarea că unele meciuri vor fi pe postul TF1 (transmis FTA în format multistream la 5 grade vest şi în format S2X la 33 de grade est) şi altele pe TMC (transmis în aceleaşi locuri).

De asemenea, trustul ProSiebenSat.1 Media a cumpărat drepturile şi ProSieben Maxx Deutschland (Astra 19,2 grade est, 12,545 GHz, H, 22000, 5/6) va transmite jumătate dintre meciuri live, inclusiv finala.

De asemenea, televiziunea publică italiană RAI a achiziţionat un pachet de 17 meciuri (inclusiv toată faza eliminatorie) şi va transmite necodat în format multistream la 5 grade vest.

Din fericire, în România, televiziunea publică (TVR) va transmite competiţia.

Advertisements

În pas cu moda: Amiko Viper 4K

Amiko Viper 4K este un receptor tribut adus trendului la modă: receptoare ieftine bazate pe chipsetul Huawei HiSilicon Hi3798MV200 rulând sub Enigma2. Am putea spune că nu este nimic nou sub soare. Totuşi, fiind este un receptor pe care-l vom găsi în magazinele din România merită să ne oprim asupra lui.

AmikoV1

După cum vedeţi, nimic ieşit din comun: o carcasă de receptor clasic, mai pe placul meu decât cele mici, de dimensiuni medii 220x125x40, metalică, cu totul montat pe panoul spate (care ne arată o configuraţie de conectică completă). Să vedem fişa tehnică:

– Chipset HiSilicon Hi3798MV200 4xA53 1.6 GHz;

– 1 Gb Memorie RAM DDR3; – 8 Gb Flash EMMC;

– 1xUSB 2.0 şi 1xUSB 3.0; – 1 GigaBit LAN adapter;

– Tuner DVB-S2X SiLabs 2166 D60;

– Tuner DVB-T2/C Altobeam ATBM 7281;

– SPDIF optical; – Cardreader; – SD cardreader; – HDMI 2.0.

Elementul de noutate, cel puţin pentru receptoarele Amiko, este prezenţa tunerului satelit de tip DVB-S2X (MIS – multistream). Acesta deschide, aşa cum era de aşteptat, canalele de pe satelitul de la 5 grade vest.

Ceea ce este cu adevărat nou este faptul că tunerul este capabil să scaneze şi să decodeze canalele T2-MI, un substandard multistream, ceea ce este interesant pentru locuitorii din zona de nord a ţării întrucât exista pe satelitul de la 4,8 Est un pachet de programe din Ucraina.

Iată câteva concluzii de utilizator:

– Receptorul este beneficiarul unor drivere de înaltă calitate şi asta se vede în calitatea imaginii şi sunetului.

– Canalele 4K merg cursiv cu sunet şi imagine de calitate.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Formuler Z7+ 4k Android OTT IPTV

Datorită numărului mare de produse, alegerea unui receptor IPTV cu Android nu este întotdeauna una uşoară. Un echipament care merită luat în considerare este şi receptorul OTT-IPTV cu Android numit Formuler Z7+. Acesta păstrează trendul echipamentelor de dimensiuni mici care conferă o portabilitate foarte mare. Cu toate că este de mici dimensiuni, acest echipament vine cu o dotare hard consistentă.

Formuler_Z

Formuler Z7+ vine echipat cu un chipset HiSilicon Hi3798MV200, plus 2 GB RAM (DDR4) şi 8 GB memorie de stocare (deci memorie mai mult decât suficientă).

Un plus ar fi că în timpul funcţionarii receptorul nu se încălzeşte aşa tare precum alte boxuri cu chipset Amlogic. Intern avem şi antena WIFI de 2.4 Ghz. Pe panoul frontal găsim un LED de stare, iar pe cele două panouri laterale avem câte un port USB. Mai precis avem un port USB 3.0 ideal pentru HDD-uri, SSD-uri externe sau echipamente care necesită viteză mai mare. Acest port poate alimenta un echipament cu maxim 5V (900 mA). Şi mai avem un port USB 2.0 care poate alimenta maxim 5V (500 mA), ideal pentru o tastatură cu/sau mouse, un joystick sau un adaptor extern. Pe panoul din spate de la stânga la dreapta avem: mufa de alimentare (are alimentator extern), mufa pentru cablul de prelungire a senzorului IR, conectorul optic SPDIF, o intrare HDMI 2.0, o mufa RJ45 pentru cablu de internet şi un slot MicroSD pentru cei care vor să utilizeze carduri de memorie.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit

Model nou WISI: Micro Headend OM20 064S

În urma solicitărilor primite din partea integratorilor de sisteme TV pentru domeniul hotelier şi nu numai, compania WISI Communications din Germania este în curs de a finaliza dezvoltarea streamer-ului compact OM 20 064S. Acesta face parte din seria de microstaţii OM şi este o variantă nouă destinată recepţionării, filtrării, decriptării şi retransmiterii în reţele DVB-IP hoteliere a programelor TV provenind din surse de semnal DVB-S/S2/S2X (satelit).

OM 20 064S este o staţie cu 4 intrări RF ce pot fi conectate la şase tunere de satelit DVB-S /S2/S2X prin intermediul matricei integrate 4 la 6. Această matrice este compatibilă cu protocolul DiSEqC 1.0. Astfel se pot recepţiona până la 4 sateliţi diferiţi (o singură bandă la alegere, de la fiecare intrare RF), sau se pot face diferite combinaţii pentru a recepţiona mai multe frecvenţe de pe un satelit. Unul dintre punctele forte ale acestui echipament la fel ca şi în cazul staţiilor OM 10 sau OM 11 prezentate în numerele anterioare sunt cele patru interfeţe CI pentru decriptarea programelor de televiziune cu plată.

OM 20 oferă posibilitatea de multiplexare a programelor înainte sau după interfeţele CI, beneficiarul putând combina centralizat programele TV criptate de pe diferite frecvenţe, pe care le poate decripta cu smartcarduri şi CAM-uri compatibile. În plus se pot elimina programele nedorite de pe frecvenţele recepţionate şi se poate reduce numărul IP-urilor la ieşire sau numărul de CAM-uri necesare pentru decriptarea programelor. Practic se realizează o filtrare a programelor ce se doresc a fi decriptate sau retransmise în IP.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Receptoarele amurgului DVB: Zgemma H9 Combo 4K, Octagon SF8008 UHD, HiTube 4K, Mecool K6 şi GigaBlue UHD Trio

H9-4k

Poate că titlul vi se pare pesimist, dar eu cred că reflectă o realitate a momentului: recepţia DVB bazată pe tunere îmi pare a fi ca sfârşitul unei zile de vară. Da, e cald şi încă soarele străluceşte, dar umbrele se lungesc tot mai mult… Desigur că nu mă refer la dispariţia acestui tip de recepţie, ci mă gândesc la faptul că resursele de dezvoltare şi creativitate tehnică par să se fi deplasat către alte domenii tehnice.

În acest context, ne propunem să facem o trecere în revistă a celor mai recente evoluţii pe piaţa receptoarelor satelit. Precizăm că este vorba despre receptoare vândute pe pieţele internaţionale, pentru că pe piaţa românească noutăţile ajung foarte greu, eventual pe comandă fermă mai aduc unele firme. Pentru cei care doresc să achiziţioneze online astfel de receptoare un sfat simplu: încercaţi să accesaţi site-uri de comerţ din Uniunea Europeană (nu există riscul să plătiţi vamă).

Mai precis, să vedem cum se prezintă lucrurile la începutul verii 2019… Fabricanţii mici şi medii par a fi epuizat subiectul Broadcom 4K ARM, prea scump faţă de cât oferă, şi s-au grupat în jurul unui chipset ieftin care n-a dezamăgit – HiSilicon Hi3798MV200. În spatele acestui chipset se află resursele gigantului Huawei, lucru vizibil prin implicarea financiară a acestuia, materializată printr-un set de drivere de excelentă calitate. Fabricanţii mici sau medii l-au îmbrăţişat şi după debutul făcut de AirDigital (Zgemma H9 4K) asistăm la o adevărată invazie de aparate bazate pe HiSilicon, (aproape) toate aceste aparate având suport de imagine Enigma2 de fabrică OpenATV.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Beelink GT-1 King, un mediaplayer eveniment

Am făcut foarte puţine prezentări pentru mediaplayere pentru simplul motiv că sunt câtă frunză şi iarbă, că sunt banale în echiparea soft şi că nu aduc nimic nou în bagajul nostru de cunoştinţe în domeniu. Totuşi, ne-am oprit asupra acestui mediaplayer pentru că este primul dintr-o nouă generaţie de echipare care foloseşte platforma Amlogic AML S-922, nouă atât ca arhitectură a chipsetului, cât şi ca tehnologie de fabricaţie a sa.

Arhitectura chipsetului AML S-922 este una care reflectă o realitate: procesoarele multiple nu sunt încărcate uniform de aplicaţiile folosite, aşa că o schemă cu 6 nuclee este mai eficientă decât una cu 8 nuclee (mai eficientă, pentru că eficienţa este dată de felul în care se folosesc resursele, nu de volumul lor).

Schema de procesoare foloseşte ca procesoare principale patru foarte rapide cu cache mărit – de tip A73 care vor duce greul şi respectiv alte două de tip A53 (funcţionând la o frecvenţă mai mică, similare cu cele folosite în AML s-912) utilizate doar în caz de nevoie.

Tehnologia acestui chipset este, în sfârşit, una mai aproape de ziua de azi! Abandonează varianta pe 28 nm (folosită până acum) şi care a cauzat frecvente probleme de încălzire a chipseturilor, în favoarea uneia de 12 nm care rezolvă problemele termice.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Universe 4K şi Lounge TV 4K sunt transmise FTA

Vă semnalăm apariţia a două canale în format 4K transmise FTA (deocamdată). Televiziunea americană Universe 4K emite la Hotbird, 13 grade est, la 10,727 GHz, H, 30000, 3/4, DVB-S2/8PSK. Transmite documentare şi uneori filme artistice şi este în limba engleză (de aceea probabil că se va coda).

Lounge

Televiziunea cehă Lounge TV 4K emite pe Hispasat, 30 de grade vest, 11,891 GHz, V, 30000, 3/4, DVB-S2/8PSK. Emite imagini superbe şi muzică de relaxare, practic un fel de documentare de călătorie.

Golden Interstar Beta X

Golden Interstar Beta X face parte din categoria mediabox-urilor bazate pe sistemul de operare Linux şi este versiunea fără tuner a receptorului de satelit Golden Interstar Alpha X. Dispozitivul este prevăzut cu o carcasă de plastic de formă pătrată, diferită de cea a modelului Alpha X şi suficient de mare pentru a evita supraîncălzirea în cazul funcţionării îndelungate.

Golden Interstar Beta X

Panoul frontal este prevăzut doar cu un LED bicolor (verde/roşu) pentru semnalizarea stării aparatului. Latura din stânga găzduieşte două porturi USB 2.0 şi un conector jack de 3,5 mm pentru interfaţa serială RS232. Panoul posterior include un conector HDMI, unul SPDIF de tip optic, unul RJ45 pentru conectarea la reţeaua de date, un conector jack de 3,5 mm pentru ieşirile A/V analogice şi conectorul sursei de alimentare externe. Aparatul foloseşte o sursă de alimentare de 5V la un curent maxim debitat de 2A.

Telecomanda este foarte asemănătoare cu cea a modelului Alpha X, singurele diferenţe fiind dimensiunea ceva mai mică şi tasta IPTV care înlocuieşte tasta SAT. În cutia aparatului se mai găseşte un cablu HDMI şi manualul de utilizare.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Stalker MyTV sau cum s-a făcut de-am intrat în era OTT IPTV

Poate aţi aflat că Japonia are un nou împărat, Naruhito, după ce tatăl său a abdicat din motive de vârstă înaintată. Cu această ocazie japonezii consideră că au trecut într-o “nouă eră”, care a primit şi ea un nume. Noua eră care a început (la 1 mai) a primit numele de “Reiwa”, care s-ar putea traduce prin “armonie”.

Păstrând proporţiile, dar făcând o analogie, şi în domeniul recepţiei audio-video mi se pare că am trecut din era DVB (epoca receptoarelor cu tuner) în era OTT IPTV. Desigur că nu putem discuta despre dispariţia DVB, doar că nu se poate să nu remarcăm că tendinţa de dezvoltare actuală este către OTT IPTV şi se accelerează pe măsură ce infrastructura Internet creşte în performanţe iar costurile de transport date se reduc.

Stalker MyTV permite declararea unei conexiuni la un server IPTV folosind ca mijloace de autentificare MAC-ul specific dispozitivului de reţea şi un set de elemente de autentificare – nume şi parolă sau nume şi URL, transmise de administratorul serverului în urma convenţiei. Odată stabilite condiţiile de acces, aplicaţia pleacă direct pe imagine, la fel ca un receptor clasic.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.