Teste de recepţie: Octagon SX88 şi 88+

Am testat receptoarele Octagon SX 88 şi SX88+ în principal pentru a vedea cum se descurcă cu semnalele în format multistream şi trebuie precizat că rezultate sunt foarte bune (totuşi, cu o problemă majoră la modelul SX 88).

Oricum aţi scana, veţi recepţiona fără probleme toate posturile transmise în format multistream. Şi le veţi reda foarte bine, cu o singură problemă: modelul SX88 nu ştie citi sunetul în format AC+ folosit de programele franceze (doar France 3 foloseşte alt format şi acesta se poate auzi). E deranjant. Pe fond, e o problemă hard, aparatul nu are licenţa necesară ca să citească formatul, iar softul disponibil până în prezent nu rezolvă problema. E singura scădere a acestui aparat. Din fericire, problema s-a corectat la modelul SX88+, care ştie reda corect programele franceze (costă cu 10 euro în plus, adică vreo 70 de euro, dar merită investiţia. Sigur că ar fi trebuit problema rezolvată din start, dar asta e altă discuţie).

Am testat pachetele ucrainiene de la 4,9 grade şi trebuie precizat că aparatele ştiu citi multistreamul mai deosebit (cu formatul T2-MI) în care sunt transmise aceste programe, spre deosebire de alte aparate.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

sx88

Advertisements

Interviu cu ultimul producător de antene satelit din România

Am mai vorbit în revista noastră despre antene făcute în România, la Brădeşti (Ordoheiu Secuiesc), de către compania Terfin. Am şi prezentat testele făcute cu o antenă offset de 1,3 metri, din tablă de aluminiu de 2 mm, şi am concluzionat că este un produs de calitate la un preţ rezonabil.

I-am luat un scurt interviu lui Pap Jeno, cel care gestionează realizarea acestor antene.

– Când aţi început să construiţi antene pentru recepţia televiziunii prin satelit?

– Cred că vă mai aduceţi aminte cum în perioada comunistă cu toţii ne-am orientat spre recepţia posturilor de televiziune din ţările vecine pentru a viziona un meci de fotbal. Aveam antene spre Bulgaria, Serbia, Ungaria sau chiar spre URSS. Cei care erau mai departe de graniţe făceau şi antene de câte 20 de metri pentru a încerca să prindă semnal. Şi îşi construiau amplificatoare sofisticate după scheme luate de la prieteni sau din revista românească Tehnium sau din revista maghiară Radiotehnica.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

Receptordecolectie

Soluţie HTPC bazată pe Raspberry Pi3 şi Tuner TV USB

Revista noastră este în egală măsură dedicată celor care doresc să se informeze despre recepţie radio-TV prin satelit, cât şi hobbyştilor experimentaţi. Cu mare bucurie vă semnalăm o soluţie tehnică cu performanţe deosebite realizată de un cititor al revistei noastre cunoscut sub numele de @trex_daemon. În esenţă e vorba despre o soluţie relativ ieftină şi cu performanţe decente care utilizează ca platformă hard Raspberry Pi3 şi un Tuner TV USB pentru a realiza un media center care rulează Kodi. Articolul care prezintă coerent şi cu multe detalii tehnice realizarea se găseşte la adresa http://www.instructables.com/id/Advanced-Multimedia-Center/. O astfel de soluţie este la îndemâna cuiva cu un pic de înclinaţii inginereşti şi o bună cunoaştere a sistemelor de operare de tip Linux. Să încercăm să facem o sumară prezentare:

– Platforma hard aleasă este Raspberry Pi2 sau Pi3, ambele oferind resurse de calcul decente ARM V7 900MHz sau 1GHz şi având un preţ rezonabil.

– Tunerul DVB-S2 poate fi oricare din cele suportate de TVHeadend sau pentru experţi unele pentru care există drivere Linux.

– Platforma soft system aleasă este Odroid, dacă sunteţi un expert sau Openelec dacă doriţi un mediu funcţional şi gata configurat.

– Playerul folosit este evident Kodi, pentru flexibilitatea şi multitudinea de posibilităţi de utilizare, atât în DVB, cât şi în OTT (rezultatele surclasează multe receptoare).

– Suportul DVB este asigurat de TVHeadend pe partea de setări şi clientul acestui, ambele addonuri ale Kodi.

– Şi pentru că nu poate fi întins pe masă… iată cum poate fi folosită carcasa unui receptor vechi…

Şi cum în hobby contează satisfacţia realizării personale… ţinem să-l felicităm pe prietenul nostru @trex_daemon pentru reuşita sa şi pentru amabilitatea de a ne-o semnala.

Rasp

Ce este T-DAB – Radioul digital terestru

DAB este o prescurtare pentru Digital Broadcasting Audio şi se doreşte a fi următoarea fază de evoluţie a radioului terestru în Europa… un fel de DVB-T2 în materie de radio! Astfel de receptoare echipează deja ca opţiune unele autoturisme, iar calitatea sunetului este aşa cum era de aşteptat: sensibil mai bună! Ca şi pe satelit, radioul digital foloseşte mai raţional lărgimea de bandă de frecvenţă, aşa că numărul de canale transmisibile este sensibil mai mare.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

Soluţii de recepţie (satelit & terestră) pentru a înlocui televiziunea analogică terestră

La 1 mai, transmisia analogică a programului TVR 1 a încetat. Asta ce înseamnă cu alte cuvinte: că peste 10% dintre români (adică vreo 2 milioane de oameni) şi-au pierdut accesul la televiziunea publică. Da, desigur că există televiziunea digitală terestră (cu programele TVR şi doar cu ele), dar ea acoperă doar 84% din teritoriu (şi ceva mai mult din populaţie). Oficial, cifra folosită pentru acoperirea populaţiei este de 90%, dar, atenţie, pot afirma pe baza experienţei că sunt diferenţe semnificative între zone diferite. Da, marile centre urbane sunt relativ bine acoperite în sensul în care ai nevoie de o antenă mică, dar sunt însă destule zone în care recepţia presupune antene cu mulţi elemenţi şi, deci, o investiţie mai consistentă. Nu e astfel de mirare că erau încă oameni care aveau ca unică sursă de informare transmisiile analogice TVR.

Din aceste motive, reluăm discuţia despre soluţii de recepţie prin satelit (în primul rând) sau digital terestre, cât mai ieftine dacă este posibil. Am încercat să folosim componente cât mai ieftine, dar care să ofere garanţia unei calităţi.

Şi încă o precizare: calculul nu include montajul. O montare de antenă satelit este astăzi în jur de 150 de lei dacă este făcută de o firmă profesionistă, respectiv o bere dacă este făcută de un prieten sau un vecin binevoitor. Oricare dintre Dvs. care are minime cunoştinţe de montare a unei antene poate realiza un montaj simplu şi vă rugăm ca, dacă este cineva care are nevoie, să nu ezitaţi să-l ajutaţi, pentru că cei care se mulţumeau cu televiziunea analogică sunt oameni pentru care fiecare leu contează.

Cu montarea antenelor terestre e mai complicat, mulţi instalatori preferă să nu se încurce, pentru că nu ai de unde să ştii cum este semnalul într-un anume loc. De aceea nu putem oferi un preţ şi e probabil că cei care doresc vor fi nevoiţi să apeleze la ajutorul rudelor, prietenilor, vecinilor dacă au nevoie de ajutor.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

Solutiisatelitsiterestre

Direct TV Sports FTA pe Galaxy 11, la 44,9 grade est

Direct TV Sports (versiunea America Latina) este transmisă FTA pe Galaxy 11, la 44,9 grade est. Galaxy 11 este un satelit care are deja 19 ani de funcţionare, a fost multă vreme la 91 de grade vest, şi care a fost adus de operatorul Intelsat la 44,9 est ca rezervă pentru poziţia orbitală de la 45 de grade est. În mod obişnuit Galaxy 11 transmitea doar date, dar mai recent transmite feeduri şi din 10 iunie, aşa cum a semnalat DX Bozóth pe Flysat transmite FTA Direct TV Sports. Nu ştim cât o va face, dar iată că au trecut deja câteva zile şi postul de sport este tot acolo…

Date de recepţie: 11,748 GHz, V, 2308, 2/3, DVB-S2/QPSK.

Direct TV Sports

Programe sud-africane pe Intelsat 20, la 68,5 grade est

La 68,5 grade est, la 12,722 GHz, H, 28750, 5/6, DVBS2/QPSK, au început să fie transmise programele televiziunii publice sud-africane SABC 1, 2, 3 şi News. Dacă vă mai amintiţi, cu ani de zile în urmă, aici erau transmise câteva programe sud-africane, dar mai apoi au dispărut.

Pentru început programele SABC sunt transmise FTA, dar probabil se vor coda la un anumit moment, doar postul de ştiri ar putea rămâne la liber. La Cluj, recepţia este bună cu o antenă de 1,5 metri, semnalul ajungând şi pentru o antenă de 1,25 metri, iar în sudul ţării avem un raport de recepţie stabilă cu o antenă de 1,15 metri. De precizat faptul că semnalul este puţin mai puternic după miezul nopţii până spre dimineaţă.

SABC

Sateliţi noi pe cerul Europei: Hispasat 30W-6, SES-12, Intelsat 37e

SES-12 a fost lansat cu succes la 4 iunie de la Cape Canaveral, cu rachetã Falcon 9 (de cãtre compania SpaceX, condusã de miliardarul Elon Musk, cel care conduce ši compania de mašini electrice Tesla). SES-12 este construit pe o platformã Eurostar-3000, are 54 de transpondere în banda Ku ši 22 în banda Ka. Profitând de poziøionarea de la 95 est, va oferi servicii pe o arie foarte largã, cu o zonã de acoperire care merge din Europa de Est ši pânã în Australia, având mai multe spoturi zonale (SES a anunøat cã satelitul va fi folosit pentru a extinde compania pe pieøele din India ši Indonezia).

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

A apărut numărul 3/2018

Vă semnalăm apariţia numărului 3/2018 al revistei Info Satelit – o publicaţie adevărată pentru împătimiţii recepţiei programelor de televiziune transmise prin satelit.

Din sumar:
– Golden Interstar Alpha X – un receiver multistream pentru programele italiene şi franceze
– Avanpremieră Amiko A5 Combo 4K
– Faţă în faţă cu… VU+ Zero 4K
– Teste de recepţie: Octagon SX88 şi 88+
– Zgemma H9S 4K – un receptor eveniment
– Golden Interstar HD FTA S2
– Amiko HD-8155 cu HEVC
– Interviu cu ultimul producător de antene din România
– Soluţii de recepţie (satelit & terestră) pentru a înlocui televiziunea analogică terestră
– SAT-IP – o tehnologie de distribuţie semnal satelit
– Televiziunea prin satelit în Noua Zeelandă
– Telestar Digibit R1 – un router IPTV
– Utilizarea generatoarelor de zgomot alb de la Rover în aplicaţii RF
– Optical link TX/RX – soluţie eficientă şi la preţ scăzut de la Global Invacom
– Ce este T-DAB – Radioul digital terestru
– Soluţie HTPC bazată pe Raspberry Pi3 şi Tuner TV USB
– Sateliţii noştri cei de toate zilele (şi de unele nopţi…): Hotbird 13 grade est – TV şi radio pentru toate gusturile
– Programe sud-africane pe Intelsat 20, la 68,5 grade est
– Două versiuni NASA TV pe Hotbird
– Cronica evenimentelor de pe transpondere: ChinaSat 11 – 98 de grade est, Thaicom 8 – 78,5 grade est, ABS – 75 de grade est, AlcomSat 1 – 24,8 grade vest, Intelsat 35e – 34,5 grade vest; Streamuri cu conţinut media la 21,6 şi la 36 grade est
– Sateliţi noi pe cerul Europei: Hispasat 30W-6, SES-12, Intelsat 37e, Amos 8
– Lista completă a programelor transmise prin satelit, româneşti şi străine, codate şi necodate. Tabelele de programe într-o formă atractivă şi uşor de citit.

p1-3-2018

FreeSports este FTA la 28,2 grade est

Televiziunea de sport FreeSports HD a început să fie transmisă FTA la 28,2 grade est, la 11,509 GHz, V, 23000, 2/3, DVB-S2/8PSK. Inevitabil ea se va coda, pentru că transmite evenimente din fotbal, rugby, motorsport etc. care sunt transmise în pachete codate în Europa. Eventual, se va muta de pe spotul european pe cel britanic. Dar, la 7 iunie 2018, se transmitea FTA.

FreeSport