NASA TV pe Hotbird

Vă semnalăm difuzarea FTA a două versiuni ale programului NASA TV pe satelitul Hotbird, la 11,373 GHz, H, 27500, 3/4, DVB-S2/8PSK.

NASA TV este postul de televiziune al agenţiei spaţiale americane – NASA (National Aeronautics and Space Administration). Transmite documentare şi programe ştiinţifice dedicate elevilor şi publicului larg, dar are şi numeroase transmisiuni live sau înregistrări legate activitatea agenţiei spaţiale. Sunt transmise 2 versiuni ale programului HD şi respectiv 4K, care difuzează programe diferite, dar provenind din aceeaşi bază de documentare. Deocamdată, peliculele în versiune 4K sunt mai puţine decât cele HD.

Programele au apărut de câteva săptămâni, dar nu le-am semnalat până acum pentru că am aşteptat să fim siguri că nu se codează sau nu dispar după câteva zile.

Nasa-01.jpg

Advertisements

Google TV cu U5PVR DeLuxe

Receptorul U5PVR este continuatorul a două receptoare cunoscute nouă: EVO Exfinity şi U4 PVR, ambele pe platforme ARM cu Android ca sistem de operare. Ce au comun aceste receptoare: înainte de toate, chipseturi ARM fabricate de Huawei prin HiSilicon, şi mai apoi, echipa realizatoare a firmware-ului este aceeaşi.

Iată cum arată “împricinatul” – cam butucănos după gustul de azi (200x200x70 mm), carcasă metalică, încăpătoare, concepută mai degrabă spre a fi o platformă de dezvoltare a unei noi tehnologii decât un hit comercial. Telecomanda nu face nici ea excepţie de la ideea de platformă de dezvoltare şi e de mari dimensiuni, dar exactă, plină de butoane “shortcut” care să permită apelarea directă a unor funcţii de meniu şi, un lucru mai rar azi, cu funcţie de învăţare a televizorului!

Capacul superior al cutiei (este şi el metalic) se poate înlătura cu uşurinţă şi sub el se ascunde un acces la conectorii de pe placa de bază necesari pentru montarea unui hard disc (de 2.5″ sau 3.5″!) sau a unui DVD cu interfaţa SATA. Toată construcţia pare a fi destinată desfacerii rapide, modificării de configuraţie şi asta este tentant pentru mulţi pasionaţi.

Să încercăm să desluşim ce este nou şi original în U5PVR ca platformă de test. Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2018 al revistei Info Satelit.

u5-05u5-04

Recepţia AlcomSat 1 – 24,8 grade vest

AlcomSat 1 este primul satelit de telecomunicaţii algerian. A fost construit şi lansat de chinezi (la 10 decembrie anul trecut). Are 20 de transpondere în banda Ku şi 6 în banda C. El a fost poziţionat la 24,8 grade vest. Singura hartă de acoperire am găsit-o pe satbeams.com şi, după cum se vede în imaginea de mai jos, este centrată pe Algeria şi acoperă şi nordul Africii.

AlcomSat

Totuşi, la începutul lunii martie, când au început să fie transmise pe două frecvenţe programe TV şi radio algeriene, am observat că una dintre frecvenţe se recepţiona (chiar dacă la limită) cu o antenă de 1,1 metri, tocmai la Cluj. Este vorba despre 12,160 GHz, H, 30000, 2/3, DVB-S2/8PSK. Cea de-a două frecvenţă, 12,240 GHz, H, 30000, 3/4, nu s-a putut recepţiona (semnalul era puţin sub limită şi nici vremea nu era favorabilă). Poate prietenii din sudul ţării ar putea avea mai mult succes chiar cu antene mai mici…

Canal Algerie.jpgCanal Algerie 2.jpg

Mecool KIII Plus – receptor Android

Mecool KIII Plus nu este o mare noutate, el fiind prezent pe piaţă de aproape un an, dar doar acum, după o notabilă evoluţie soft, avem ocazia să vorbim la concret despre el.

În linii mari, receptorul nu diferă faţă de modelul K I Pro prezentat de noi în detaliu: aceleaşi dimensiuni reduse, carcasa puţin bombată, aceeaşi conectică (tot ce este absolut necesar şi nimic în plus), diferenţele sunt însă majore la nivel de configuraţie. Noul model se bazează pe o configuraţie AML s-912 Octacore 1,5 GHz / 1 GHz Mali T820, 3 Gb DDR4 RAM (ceva mai lent, dar notabil mai mult RAM) şi EMMC 16 Gb flash. Are Wi-Fi Dualband 2.4/5 GHz şi sistemul de operare e Android 7.1.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2018 al revistei Info Satelit.

K3-5

Receptoare HEVC: Amiko HD-8265+ Combo şi Mini HD-265

Vă semnalăm apariţia a două noi modele de la Amiko din gama low cost, receptoare care sunt perfect funcţionale, solide şi care au posibilitatea de a citi codecul HEVC.

Cele două modele sunt Amiko HD-8265+ Combo, un receptor combo, satelit şi terestru, respectiv modelul Amiko Mini HD-265.

8265+ Combo are dimensiuni medii 180x155x43x mm, în timp ce Mini HD-265 este un aparat “de buzunar” 144x110x40 mm. Amândouă sunt pe o platformă cu chipset Ali, la 800 MHz, memorie Flash Memory de 16 MB şi DDR3 RAM de 256 MB şi amândouă au alimentare externă.

Amândouă aparatele au intrare HDMI (full HD), 2 sloturi USB (se poate pune Wifi pe USB), port Ethernet (reţea), senzor extern IR, port RS-232 tip jack şi cititor de card Conax. 8265+ Combo are slot CI, intrare RCA tip jack, şi S/PDIF Optic, în timp ce Mini HD-265 are intrare CVBS Video out, L & R audio out şi S/PDIF coaxial. Amândouă vin cu un cablu HDMI la pachet.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2018 al revistei Info Satelit.

Mini265

Aplicaţii pentru Golden Interstar Android 4K TV Box G-150 şi G-200

Streamingul IPTV poate fi împărţit în trei categorii: Video on demand (VOD) sau video la cerere, televiziunea live/media live şi time-shifted media (emisiuni pentru vizionare decalată) precum catch-up TV (redă o emisiune de televiziune care a fost difuzată cu ore sau zile în urmă) şi start-over TV (reluarea emisiunii curente de televiziune de la începutul acesteia). Dacă anterior am prezentat VOD (video la cerere), de această dată voi continua prezentarea următoarelor două categorii de televiziune: live/media live şi time-shifted media.

Pentru această prezentare voi utiliza aceleaşi Android TV box-uri utilizate anterior (Golden Interstar G-150 şi G-200). În cele ce urmează voi prezenta o parte din aplicaţiile oferite de operatorii din Romania, prin magazinul Google Play, care oferă televiziune live/media live, dar şi time-shifted media.

Aplicaţiile pentru IPTV care se pot instala pe Golden Interstar Android 4K TV Box G-150 şi Golden Interstar Android 4K TV Box G-200 şi sunt oferite de operatorii români iar noi vom începe cu aplicaţia oferită de Orange România abonaţilor săi, şi anume: Orange TV Go. Orange TV Go oferă până la 83 de canale Tv dar şi time-shifted media, adică posibilitatea de a revedea emisiunile dorite.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2018 al revistei Info Satelit.Telekom TV

Faţă în faţă cu Dreambox 920 UHD

Dreambox DM920 e un receptor relativ nou, a apărut târziu în 2017, numai bine să ţi-l faci cadou de Moş Crăciun… Şi zău că mi-aş fi făcut un astfel de cadou, pentru că el vine dintr-o altă lume, o lume a calităţii ca scop în sine faţă de care am respectul cuvenit (aparatul costă în jur de 2.000 de lei).

Carcasa lui DM920 UHD este metalică, de dimensiune medie, 250*150*45 mm, cu un capac superior perforat “artistic” pentru a asigura o bună ventilaţie naturală chipsetului procesor al cărui radiator este suprinzător de compact. Panoul frontal are de toate: USB, 2*CI, Cardreader şi un slot de SD card, toate ascunse sub trapă, plus un afişaj TFT color (dă bine la impresia artistică).

Panoul spate ne dezvăluie cele două sloturi plug-and-play pentru tunere, HDMI IN şi OUT, reţea ETH 1 Gb, şi deja familiarul slot pentru un HDD SATA.

Pentru că o prezentare sumară deja i s-a facut lui DM920 HD în revista noastra, o să schiţăm doar configuraţia maşină: Chipset Broadcom 7251 dualcore ARM 1.5 GHz 12k Dmips, RAM 2 Gb DD3, Flash 8Gb NAND. După cum se vede, o dotare la vârful gamei, gata să răspundă oricăror pretenţii de exploatare avansată.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2018 al revistei Info Satelit.

dm04dm05

Un nou standard de conectivitate: HDMI 2.1

După cum desigur ştiţi, televizoarele moderne se conectează cu unele surse de semnal (DVD, BluRay, STB, MediaPlayere) prin interfaţa HDMI, interfaţă care a apărut acum mai bine de 10 ani (odată cu televizoarele HD Ready). Odată cu apariţia televiziunii de înaltă rezoluţie 4K (UHD), noul standard HDMI 2.0 a ridicat ştacheta de performanţă a interfeţei cu deosebire la capitolul debit de date. Iată însă că lucrurile au evoluat şi ne aflăm în faţa unei noi versiuni a acestui standard: HDMI 2.1.

Forumul HDMI a publicat recent specificaţiile tehnice ale normei HDMI 2.1 care va suporta în viitor conţinut 10K, 16 Bits şi HDR dinamic. După cum se poate constata, iminenţa punerii în funcţiune a primului sistem de transmisie regulat în 8K cu ocazia Olimpiadei din 2020 de la Tokyo a făcut ca lucrurile să se urnească mai repede decât era de aşteptat. Chiar dacă în linii mari s-a mai vorbit despre acest subiect, HDMI forum a mai adăugat unele funcţionalităţi în plus şi anume: banda maximă va fi de 48 Gb/s (de 2,6 ori mai mare ca la HDMI 2.0 unde este de 18 Gb/s). Această bandă purtătoare va permite transportarea unui flux video de 8K la 60 Hz (60 de imagini pe secundă) şi 4K la 120 Hz.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2018 al revistei Info Satelit.

Familia de analizoare spectrale Rover HD Tab 4

Prin articolul de faţă dorim să venim în sprijinul celor ce doresc achiziţionarea unui instrument care să le permită mai mult decât simpla instalare a unei antene terestre sau de satelit. Ne-am gândit în primul rând la familia de aparate de măsură HD Tab 4 de la ROVER deoarece experienţa şi tradiţia companiei italiene în domeniul radio şi al transmisiilor digitale terestre şi de satelit a dus la crearea unei game de instrumente ce acoperă aproape toate nevoile instalatorilor de antene sau ale inginerilor de telecomunicaţii. Vom prezenta succint elementele comune, dar şi deosebirile prezente la cele trei modele de aparate ce alcătuiesc această familie de analizoare spectrale. Suplimentar am introdus în prezentare şi modelul QAM Expert destinat pentru lucrul în reţelele de cablu.

Ca o primă clasificare, precizăm că modelele Rover HD Tab 4 Touch şi HD Tab 4 Easy sunt aparate universale ce acoperă atât gama de frecvenţe de satelit, cât şi gama de frecvenţe terestre şi de cablu, în timp ce HD Tab 4 Sat şi QAM Expert sunt instrumente dedicate exclusiv domeniilor de satelit şi respectiv de cablu.

Din punct de vedere constructiv, aparatele sunt foarte asemănătoare, toate beneficiind de carcase metalice din aluminiu, huse de protecţie la umezeală din nailon şi baterii Li-Polimer pentru o autonomie extinsă. Cele trei aparate HD Tab 4 sunt echipate cu afişaj color TFT de 4,3 inch în timp ce QAM Expert beneficiază doar de un afişaj LCD iluminat, lucru care însă îi conferă o autonomie sporită (aproximativ 5 ore faţă de aproximativ 2~3 ore la HD Tab 4). Încărcarea bateriilor la modelele HD Tab 4 se face cu sursele externe de 12V din dotare, în timp ce la QAM Expert sursa externă de tip USB (5 V) se conectează la aparat prin intermediul cablului de date micro USB inclus în setul de accesorii. HD Tab 4 Touch şi HD Tab 4 Sat au afişaj tactil ce permite accesul direct de pe ecran la funcţiile din meniu.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2018 al revistei Info Satelit.

06_HD_Tab_4_programe_digitale05_HD_Tab_4__Spectru_Sat