Megasat HD 5 Combo

Generalizarea prezenţei televiziunii digitale pe toate canalele de transmisie tradiţionale (terestru, satelit şi cablu) a fost inevitabilă datorită performanţelor superioare ale semnalelor A/V (rezoluţii video, calitate a sunetului etc.), dar şi datorită costurilor mai mici de operare. În ce priveşte consumatorul final, televiziunea digitală a provocat, de asemenea, o revoluţie în comportamentul telespectatorilor prin accesul mult mai facil la conţinutul media şi la informaţiile adiacente generatoare de noi funcţii cum ar fi EPG, Time Shift, VOD, PVR etc. Impactul s-a resimţit şi în modul de abordare al instalării şi întreţinerii echipamentelor de transmisie şi recepţie pentru semnale de televiziune digitală. Producătorii de aparate de măsură au fost obligaţi la rândul lor să se adapteze rapid noilor standarde de televiziune şi să ţină pasul cu ritmul accelerat al evoluţiei tehnologice.

Un exemplu relevant de instrument de instalare şi verificare universal pentru domeniul transmisiilor digitale de televiziune este analizorul spectral Megasat HD 5 Combo. Acesta este un aparat destinat exclusiv semnalelor digitale de televiziune transmise prin satelit, cablu sau terestru. Este de fapt un instrument ce înglobează funcţii avansate pentru instalarea antenelor de satelit şi terestre şi oferă un set de măsurători digitale de bază, specifice transmisiilor terestre, prin satelit şi prin cablu.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

HD5Combo_imagini_live

Advertisements

Din gama de vârf: VU+Duo 4K

Între puţinele noutăţi de la ANGA 2018 am remarcat receptorul VU+Duo 4K  menit să închidă ciclul replicării în gama 4K a receptoarelor gamei clasice VU+. Prezentat la ANGA şi apărut în toamnă, VU+Duo 4K este un receptor din gama de vârf şi tot ce-şi poate dori un expert în Enigma2… este de găsit aici.

Carcasa este cea clasică rezervată gamei de vârf, dotată cu un panou frontal cu un afişaj OLED color, butoane de comandă şi o trapa sub care găsim un slot USB, card-reader şi slotul CI. Pe panoul spate găsim două sloturi “plug-and-play” pentru tunere, HDMI IN şi OUT, reţea (Ethernet Gigabit), USB, slot HDD intern, Optical SPDIF şi un buton de power.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

VuDuo4k

Faţă în faţă cu Octagon SF8008

Spre deosebire de alte receptoare, anunţate şi rămase în aşteptare, Octagon sf8008 a apărut în magazine conform promisiunilor.

Iată cu arată pe scurt platforma tehnică:
– Chipset ARM  Hi3798MV200 HiSilicon-Huawei
– Quad Core 64bit (4×1.6 GHz) 15000 DMIPS
– Flash 8GB eMMC
– RAM 1GB DDR4
– Gigabit LAN Ethernet (1000Mbps)
– WiFi built-in, 300Mbit, 2 x WiFi antene
– 4-digit 7-Segment Display
– Card Reader
– DVB-S2X & DVB-C / T2 Combo (2xTuner)
– HDMI 2.0a & USB 3.0
– MicroSD-Slot

Acesta este o configuraţie potrivită pentru un receptor Combo, dar un supliment de memorie RAM, până la 2 Gb, ar fi fost binevenit pentru amatorii de Kodi, unde cerinţele de memorie internă cresc.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

Octa-1

VU+ Zero vs VU+ Zero 4K

Vom pune faţă în faţă două receptoare Vu+ din gama entry-level, respectiv Vu+ Zero şi fratele său mai nou Vu+ Zero 4K. Aceste receptoare sunt cele mai accesibile receptoare ca preţ, din seria Vu.

Prima diferenţă importantă este faptul că faţă de modelul Zero, receptorul Vu+ Zero 4K este un receptor care poate recepţiona şi reda programe transmise în format 4K. Acest aspect se poate observa din denumirea lui (Vu+ Zero 4K). Iar pentru a rămâne tot la capitolul de calitate a imaginii, acest receptor (Vu+ Zero 4K) suportă atât HDR10 (High Dynamic Range) cât şi HLG (Hybrid Log Gamma) pentru a produce imagini de o calitate cât mai bună.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

Vu+ ZERO vs ZERO 4k

4ever Music pe Amos

Vă semnalăm um program FTA ucrainian de la poziţia 4 grade vest. Puţin înainte de Crăciun aici a început să fie difuzat postul 4ever Music HD (la 12,364 GHz, H, 13333, 3/4, DVB-S2/8psk) – un post cu muzică internaţională gen “mari hituri” (nu e muzică din topurile la zi, dar e muzică pentru orice vârstă).

Radio Nikita pe Hellas Sat

Radio Nikita HD (12,441 GHz, V, 23666, 2/3, DVB-S2/8PSK) este o trecere în domeniul televiziunii a unui post de radio din Cipru. Postul difuzează programe în limbile germană, engleză şi bulgară. Are emisiuni şi ştiri difuzate din studioul de radio, reportaje şi documentare (despre Grecia şi Cipru) şi filme americane cu sonor original.

Smithsonian TV la 28,2 grade est

Vă semnalăm două programe FTA care au apărut la poziţia de la 28,2 grade est. Total Country (11,582 GHz, H, 22000, 5/6) este un post dedicat muzicii country. Este un post mai vechi, rebranduit pe muzică country. Aici puteţi vedea şi “monştri sacrii” ca Dolly Parton sau Garth Brooks, dar şi tineri care încearcă să-şi facă un nume în acest gen. Smithsonian TV poate fi văzut la două frecvenţe (11,171 GHz, H, 22000, 5/6) în format HD şi 11,265 GHz, V, 27500, 2/3 în format SD). Smithsonian este un post educaţional (în sens larg) american înfiinţat la 26 septembrie 2007. El transmite documentare realizate cu sprijinul grupului de muzee Smithsonian (19 muzee plus o serie de institute de cercetare).

muzeu

Sezon de Formula 1 FTA

Pe 17 martie începe un nou sezon de Formula 1. Şi în acest sezon avem tot opţiunea de bază de la 19,2 grade est, unde postul german RTL (12,188 GHz, H, 27500, 3/4) transmite de mulţi ani această competiţie. A doua variantă este la 90 de grade est, unde postul rusesc Match este transmis necodat (11,471 GHz, V, 11160, 2/3, DVB-S2/ 8psk). De asemenea, cei care recepţionează programele în format multistream au la dispoziţie postul italian TV8 (5 grade vest, 12,543 GHz, H, 34200, 8/9), însă acesta transmite doar 5 curse în direct, restul fiind decalate. De asemenea, Rai 1 transmite în direct MP al Italiei (FTA doar în format multistream la 5 grade vest). Favoritul caselor de pariuri este tot campionul de anul trecut – Lewis Hamilton (Mercedes).

 

A apărut Info Satelit nr. 1/2019

Vă semnalăm apariţia numărului 1/2019 al revistei Info Satelit – o publicaţie adevărată pentru împătimiţii recepţiei programelor de televiziune transmise prin satelit.
Din sumar:
– Programe multistream care se recepţionează în România
– Recepţia în banda Ku: de la 100,5 Est la 50 Vest – posibilităţile practice de recepţie pentru 68 de sateliţi
– Sezon de Formula 1 FTA
– Hotbird 13 grade est – TV şi radio pentru toate gusturile
– Smithsonian TV şi Total Country la 28,2 grade est
– 4ever Music şi Nashe 4K pe Amos
– Radio Nikita pe Hellas Sat
– Sezon de Moto GP FTA
– Chipsetul HiSilicon Hi73798 MV200 este doar o modã?
– Faţă în faţă cu Edision OS Mio 4K
– Din gama de vârf: VU+Duo 4K
– Megasat HD 5 Combo – un instrument de instalare şi verificare pentru domeniul transmisiilor digitale de televiziune
– VU+ Zero vs VU+ Zero 4K
– Faţă în faţă cu Octagon SF8008
– Sateliţi noi pe cerul Europei: Hellas Sat 4, Eshail 2, AzerSpace 2 / Intelsat 38
– Noutăţi în programele româneşti
– Lista completă a programelor transmise prin satelit, româneşti şi străine, codate şi necodate. Tabelele de programe într-o formă atractivă şi uşor de citit.

p1-1-2019

Recepţia în banda Ku: de la 100,5 Est la 50 Vest

Vă prezentăm un material care tratează posibilităţile practice de recepţie în banda Ku în tot arcul vizibil din România, de la 100,5 grade est şi până la 50 de grade vest. O aventură cu totul remarcabilă, la care suntem invitaţi de prietenul revistei @Satelescu, cel care a făcut majoritatea testelor la care ne vom referi. Îi mulţumim şi pe această cale. Testele s-au făcut la Cluj, cu antene de 1,5 metri şi 1,10 metri, dar, acolo unde este posibil şi relevant, facem referire şi la recepţii din alte zone ale ţării şi cu alte antene. Toţi cei care doresc să aducă informaţii suplimentare la cele prezentate aici sunt rugaţi să ne sune la redacţie sau să ne scrie pe e-mail.

De asemenea, amintim că pentru teste s-a utilizat un lnb Inverto Black Ultra cu inele scalare, placa TBS 6983 şi o serie de aplicaţii aferente, precum şi mai multe receptoare obişnuite.

Încă o precizare importantă: acest material este (şi) despre recepţia radio-TV, dar înainte de toate este un material despre recepţia de semnal prin satelit. Astfel, vor fi trecuţi în revistă toţi sateliţii care pot fi recepţionaţi (ca semnal), indiferent dacă transmit sau nu în mod regulat programe radio-TV.

Mai multe detalii găsiţi în numele 4/2018 şi 1/2019 ale revistei Info Satelit.

87est-3