A apărut Info Satelit 2/2021

Vă semnalăm apariţia numărului 2/2021 al revistei Info Satelit – o publicaţie adevărată pentru împătimiţii recepţiei programelor de televiziune transmise prin satelit.

Din sumar:
– Programe şi feeduri: 37 de soluţii FTA pentru fotbal şi rugby
– LNB single Inverto Premium PLL
– Teste de recepţie digitală terestră: de pe Dealul Feleacului; peste Marea Neagră; de la Topoloveni şi din Piteşti
– Sateliţi noi pe cerul Europei – lansări în anii 2021 şi 2022
– Misiune de prelungire a vieţii pentru Intelsat 10-02
– Receptoare pentru toate gusturile: AB PULSe 4K cu Enigma 2; Homatics Dongle Q şi BOX Q Android TV 4K; Amiko Viper 4K V30; Edision OS Mio 4K
– Tur de orizont în banda C: G-Sat 17 – 93.5 Est; Chinasat 12 – 87,5 Est; G-Sat 30 – 83 Est; Apstar-7 – 76,5 Est; NSS-12 – 57 Est
– Instalarea monturii H-H
– Noua gamă de echipamente optice de la Global Invacom
– Sateliţii noştri cei de toate zilele (şi de unele nopţi): De la 0,8 grade Vest la 45 grade Vest
– Noutăţi în programele româneşti
– Lista completă a programelor transmise prin satelit, româneşti şi străine, codate şi necodate. Tabelele de programe într-o formă atractivă şi uşor de citit.

Actuatoarele SUMMIT ST

În lumea de astăzi tehnologia avansează într-un ritm alert. Dacă în marea majoritate a cazurilor acesta este un lucru bun, există şi cazuri în care fenomenul se dovedeşte a fi un lucru mai puţin bun, spre exemplu, pentru împătimiţii de recepţie satelit sau mai bine spus pentru buzunarele lor. Mai precis faptul că au apărut servicii de streaming online sau faptul că, pe de o parte, avem nevoie de antene satelit de dimensiuni tot mai reduse pentru recepţia programelor de pe unii sateliţi, dar, pe de altă parte, avem nevoie de antene tot mai mari pentru alţi sateliţi, din dorinţa distribuitorilor de a-şi proteja conţinutul cât mai mult prin reducerea zonei de acoperire a acestor spoturi pe anumite zone. Cel mai nou exemplu sunt sateliţii Eutelsat de la 5 grade vest: chiar dacă în zonele cu acoperire recepţia acestor sateliţi este posibilă cu o antenă mică, la noi trebuie antene tot mai mari pe măsură ce ne deplasăm spre estul ţării. Aceşti factori au dus în timp la dispariţia de pe piaţă a producătorilor clasici de actuatoare şi poziţionere. Prin producători clasici ne referim la cei pentru utilizare neprofesională si care produceau aceste echipamente în cantităţi mari la preţuri reduse (spre exemplu, actuatoarele Strong).

Ce sunt actuatoarele? Actuatoarele sunt echipamente necesare pentru mişcarea şi funcţionarea dispozitivelor de recepţie prin satelit, cum ar fi echipamentele de imagistică a pământului, senzorii sau în cazul nostru antenele satelit, dar şi pentru panouri solare, porţi, uşi automate etc. Bineînţeles că nu orice actuator se poate folosi pentru rotirea antenelor satelit. În cazul nostru avem actuatoarele liniare, aceste dispozitive fiind proiectate pentru a oferi o mişcare precisă, atât de necesară în acest gen de aplicaţii.

Actuatoarele Summit pentru rotirea antenelor satelit oferite de firma Peruvision sunt modelul ST şi sunt echivalentul unui actuator Strong de 36 gros, dar a cărui lungime a braţului diferă. Astfel, avem următoarele modele în funcţie de lungimea braţului: ST025-36 are 25 cm – echivalentul braţului unui actuator de 12 inch, ST045-36 are 45 cm – echivalentul braţului unui actuator de 18 inch, ST055-36 are 55 cm – echivalentul braţului unui actuator de 24 inch şi ST085-36 are 85 cm – echivalentul braţului unui actuator de 36 inch.

Aceste actuatoare sunt dotate cu un motor care are o tensiune de alimentare de 36V curent continuu şi care împinge braţul actuatorului precis şi extrem de puternic. Viteza de deplasare este între 1-3 mm / secundă, în funcţie de sarcină. Iar consumul de putere la sarcină maximă (600 kg) este de 2,5 A. Iar împreună cu angrenajele din oţel solide şi o construcţie generală foarte robustă asigură o capacitate mare de încărcare şi o durată de viaţă lungă (vezi poza cu angrenajul).

Conexiunea cu poziţionerul se poate face în două moduri. Primul mod este cel prin care utilizatorul foloseşte cablul de conectare de 1 metru deja montat pe actuator la care conectează restul de cablu până la poziţioner. Ceea ce face ca această parte a instalaţiei să fie mai rapidă şi mai uşoară. De menţionat că producătorul nu a făcut rabat la acest cablu de 1 metru, fiind unul adecvat acestui echipament. Al doilea mod este înlăturarea cablului deja existent (nerecomandat) şi legarea noului cablu care vine de la poziţioner direct pe blocul de borne intern al actuatorului, operaţiune care dacă e făcută greşit poate duce la defectarea actuatorului şi automat la pierderea garanţiei.

Extinderea şi retragerea tijei acestor actuatoare sunt controlate prin schimbarea polarităţii. Iar când sunt atinse limitele maxime, adică deschiderea maximă sau respectiv deschiderea minimă, stabilite de producător, actuatorul se opreşte automat. Actuatoarele Summit au încorporat un senzor reed cu o rezoluţie de 1 x impuls / mm. Ambele comutatoare de limită (extensie / retragere) pot fi setate după cum doriţi, fără a depăşi limita maximă şi minimă impusă de producător, iar cursa poate fi astfel adaptată la utilizarea dorită.

Pentru fixarea actuatorului avem o clemă masivă care asigură o fixare sigură şi de durată a acestui echipament. Nuca din capul actuatorului (ca şi cea de pe clema de fixare) este una de foarte bună calitate, un alt plus care va conferi o fiabilitate mare în timp. În plus, actuatorul are clasa de protecţie IP65, având rezistenţă la praf, oferind protecţie completă împotriva contactului cu praful, dar şi protecţie împotriva jetului de apă (duză) din orice unghi.

Dacă sunteţi în căutarea unui actuator de calitate, fiabil şi puternic, dar la un preţ bun, merită să luaţi în considerare şi acest actuator oferit de compania Peruvision. (Nicolae Jurcuţ)

Unde vedem Campionatul European de Fotbal?

Vineri, 11 iunie, începe Campionatul European de Fotbal. Să facem o succintă trecere în revistă a posibilităţilor de a vedea acest eveniment transmis FTA.

Astfel, posturile germane ARD şi ZDF de la 19,2 grade est transmit acest campionat în buna tradiţie germană de a difuza FTA toate marile competiţii fotbalistice. Posturile sunt transmise şi în format SD şi în format HD, poziţia orbitală este una centrală şi semnalul este foarte puternic, astfel că aceasta rămâne cea mai simplă şi accesibilă opţiune.

Dar nu singura opţiune. La 42 de grade est şi la 7 grade est puteţi vedea campionatul la posturile televiziunii publice din Turcia (TRK). De precizat că la 42 de grade est puteţi vedea meciurile în format 4K la postul TRK 4K.

La 51,5 grade est sunt transmise FTA televiziunile publice din Slovacia (RTV 1 şi 2) – şi aici se vede acest campionat.

De asemenea, pentru cei care au receptoare multistream, sunt o soluţie posturile bulgăreşti de la 33,1 est (BNT şi Nova).

Acestea ar fi locurile în care puteţi vedea FTA integral acest campionat. Mai aveţi două opţiuni în care se văd FTA doar o parte din meciuri, pentru că drepturile au fost cumpărate de consorţii. Acestea sunt posturile franceze TF 1 şi M6 (transmise la 9 grade est şi la 5 grade vest – aici în format multistream) şi posturile italiene RAI (meciurile vor fi transmise FTA la 5 grade vest – format multistream).

Listele de frecvenţe le găsiţi în revistă în tabelele de programe sau pe Internet.

Amiko Mini 4K – un început de drum (primul receiver 4K low cost)

Amiko Mini Combo 4K este un receptor clasic cu chipset Ali şi după părerea mea este un mic eveniment! Realizarea lui marchează debutul epocii “4K” la ALI, şi cum evenimentele de azi din “lumea DVB”, o lume care devine pe zi ce trece tot mai mică, sunt puţine, nu puteam să-l pierdem din vedere.

Ce-i nou la Amiko Mini Combo 4K? Evident, chipsetul Ali capabil să recepţioneze şi să decomprime streamuri comprimate HEVC 4K!

Pe de o parte, se poate spune că nu este chiar o mare noutate, pentru că chipsetul Ali M 2261/2262 a apărut acum mai bine de un an. Totuşi, trebuie să precizez că receptoarele construite pe baza lui, receptoare despre care avem rezultate de testare, au avut până acum comportamente contradictorii. Aşa că acest model este o premieră, pentru că asigură o funcţionare stabilă şi cu un raport preţ/performanţă foarte bun, chiar dacă unele lucruri mai pot fi îmbunătăţite. Aşa că am încercat să lămurim secretul reuşitei, cu împricinatul pe masa de “disecţie”…

Ca de fiecare dată, începem cu specificaţiile tehnice sumare: chipsetul este unul dual core, la 1 GHz, care dezvoltă circa 4000 DMIPS, suficient pentru scopul propus! Platforma soft a celor de la Ali se numeşte TDS, iar cei care au realizat receptorul sunt mai vechii noştri prieteni de la Amiko Ali, o echipă care face aparate de 10 ani.

Evident că în specificaţiile complete mai apar următoarele dotări: Ethernet, 2xUSB, cardreader şi SPDIF coaxial şi un port HDMI 2.0. Specificaţiile de memorie RAM sunt: 256 Mb (DDR3) şi respectiv 8 Mb Flash şi stârnesc un pic mirarea. Pare a fi foarte puţin, dar în testare s-a dovedit că chipsetul ALI este foarte eficient în decompresie HEVC şi nu necesită buffering excesiv, aşa că memoria internă îi ajunge (desigur, îi ajunge pentru a recepţiona şi reda corect programe transmise prin satelit, nu pentru navigare pe Internet).

Interfaţa arată până la un punct cam la fel ca la orice alt receptor cu Ali, diferenţa o fac funcţiile specifice, foarte puţine de altfel. Dacă sunteţi familiar cu vechile receptoare Ali HD, vă veţi regăsi într-un mediu cunoscut.

Testarea receptorului a fost una fără surprize! Nimic din meniurile uzuale nu lasă să se înţeleagă că dedesubt este un receptor 4K, exceptând rezoluţia posibilă la ieşire! În rest, aveţi toate funcţionalităţile întâlnite la receptoarele gamei de vârf Ali HD: CAS Conax, MCAS sau EMU le regăsim şi aici. Receptorul este sprinten prin meniuri, are un zapping decent şi calitatea imaginii este la nivelul obişnuit în 4K.

Am testat toate programele 4K pe care le-am găsit şi receptorul s-a descurcat foarte bine, cu o excepţie, un program transmis la 1 grad în format MPEG-4 AVC în loc de HEVC (Heritage TV). Problema – care s-a rezolvat între timp – a fost la nivelul driverului video al fabricantului chipsetului care nu s-a gândit că vor mai fi transmisii 4K cu codecuri mai vechi şi mai slabe. Diferenţa între AVC şi HEVC, mai precis una dintre diferenţe, este că AVC decupează imaginea în macroblocuri de dimensiune fixă şi HEVC – de dimensiuni variabile (4×4, 16×16 sau 64×6), astfel încât fineţea detaliilor redate poate fi net superioară la HEVC. Genul acesta de transmisie ocupă bandă suplimentară oferind o calitate inferioară şi e condamnată la dispariţie. Este posibil să mai apară transmisii cu care aparatul să nu se descurce, pentru că ţinta lui nu sunt excepţiile.

Tunerul satelit este capabil S2X şi puteţi vedea posturile italiene şi franceze de la 5 grade vest (ce se mai poate vedea, după cum am discutat cu altă ocazie). Tunerul are o sensibilitate decentă, ceea ce trebuie să meargă… merge, fără vreun exces de nici un fel.

Deşi fabricantul a decis să folosească o carcasă comună, din plastic banal, poate cu un pic de ventilaţie naturală suplimentară, Amiko Mini 4K Combo este foarte stabil termic. Şi am verificat asta după multe ore de recepţie continuă a unui canal 4K! După părerea mea, Amiko Mini 4K Combo este un receptor reuşit, face tot ce trebuie, fără a oferi o puzderie de funcţii inutile, adresate unui număr restrâns de utilizatori, facilităţi dintre care unele au prostul obicei să expire după o vreme… Ca de obicei am beneficiat de suportul tehnic şi logistic al echipei Digital Satelit http://www.digitalsatelit.ro, tel. 0264-583.32. De precizat că sunt disponibile trei modele (doar satelit, doar cablu şi terestru şi respectiv combo, diferenţa de preţ fiind mică, de la 225 de lei la 270 de lei modelul combo). Iată că avem un receptor 4K perfect funcţional la categoria low cost, lucru pe care îl aşteptam de ceva vreme…

Un satelit pentru radioamatori: Es’Hail-2 sau QO-100 (26 Est)

În continuare vom discuta despre un satelit geostaţionar mai puţin cunoscut de către publicul larg, dar care are dotări neobişnuite de mare interes pentru radioamatori. Satelitul Es’Hail-2 este poziţionat la 26 Est (practic mai degrabă la 25,9 Est), este construit de către Mitsubishi Electric Japonia şi este finanţat de Es’hailSat Qatar Satellite Company şi Qatar Amateur Radio Society (QARS). El a fost lansat cu o rachetă purtătoare Falcon 9, în noiembrie 2018, de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, de către contractorul SpaceX.

Pe lângă transponderele “direct-to-home”, dedicate pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (noi suntem în afara zonei de acoperire), acest satelit mai are în dotare şi un transponder linear cu lărgimea de bandă de 250 KHz (10,489550-10,489800 GHz), respectiv de 8 MHz (10,491000-10,499000 GHz), dedicat radioamatorilor de pe mai bine de o treime de glob (acoperă bine o suprafaţă imensă).

Radioamatorismul este un hobby care concomitent este şi un serviciu de utilitate publică. Acest hobby devine de utilitate publică în cazul calamităţilor naturale, în situaţii de urgenţă, atunci când sistemele de telecomunicaţii clasice nu mai sunt funcţionale. De exemplu, imediat după atentatele de la 11 septembrie, radioamatorii au facilitat comunicarea între diverse servicii de intervenţie, pompieri, salvare etc. (ale căror antene se aflau pe cele două turnuri care s-au prăbuşit). Comunitatea de radioamatori numără azi peste 3 milioane de membri autorizaţi la nivel mondial, care la nevoie pote prelua transmiterea informaţiilor pe calea undelor radio pe tot globul, folosind echipamentele din dotare, respectând un protocol strict de comunicare.

Acest hobby nu urmăreşte interese economice, doar dezvoltarea individuală în domeniile electronicii şi a propagării undelor radio. Un radioamator deţine un echipament de emisie-recepţie care corespunde prevederilor internaţionale reglementate, pe care le poate folosi doar în urma susţinerii unui examen şi după obţinerea unei licenţe cu indicativ. În spectrul frecvenţelor radio, radioamatorismului îi sunt alocate numeroase intervale de frecvenţe, unde se desfăşoară acest hobby, care implică muncă neîntreruptă de optimizare şi perfecţionare a echipamentelor de emisie-recepţie, precum şi ale antenelor aferente.

Istoria radioamatorilor începe odată cu istoria radiocomunicaţiilor. Radioamatorii au şi un sfânt protector, Sfântul Maximilian Kolbe, un preot catolic polonez (de etnie germană) care a fost radioamator. În 1941, acesta a ales să moară pentru a salva viaţa unui străin în lagărul de la Auschwitz. El a fost canonizat de Papa Ioan Paul al II-lea în 1982.

După peste 100 de ani de existenţă a acestui hobby, nişte radioamatori cu posibilităţi finanaciare au facilitat plasarea pe acest satelit a unui transponder linear dedicat doar lor. Prin acest transponder pot avea loc simultan 50 de legături radio (NB – narrow band) şi câteva transmisiuni TV de amator (WB – wide band).

Modurile de lucru în cadrul NB sunt prezentate în imaginea de mai jos.

Frecvenţa de uplink este 2,4 GHz, cu polarizare circulară dreapta, iar frecvenţa de downlink este 10.489 GHz, cu polarizare verticală.

Amprenta satelitului acoperă mai mult de 1/3 din suprafaţa globului, din Brazilia până în Thailanda, respectiv din Arctica până în Antarctica (acoperirea pentru radioamatori este prezentată în imaginea de mai jos).

Operatorul satelitului Es’hailSat pune la dispoziţia radioamatorilor (şi nu numai) o interfaţă web, unde pot fi urmărite în timp real transmisiunile care au loc pe acest transponder. Adresa: https://eshail.batc.org.uk/nb.

Cu ajutorul celor 3 balize existente, la capete şi la mijlocul benzii alocate, se pot calibra echipamentele de emisie-recepţie. La prima vedere, echipamentele necesare realizării unei legături radio prin QO-100 (indicativul satelitului) par simple, dar la punerea în practică intervin greutăţile specifice acestui hobby. Balizele mai sus menţionate emit continuu semnale care conţin date codate de telemetrie ale satelitului.

Antena cu care se poate accesa acest transponder se compune dintr-o antenă offset de minim 60 cm, cu un LNC (LNB) clasic (sau modificat pentru acest scop), cu o antenă specială de emisie cu polaritate circulară dreaptă. Această antenă de emisie (2,4 GHz) poate fi montată chiar în faţa LNC-lui deoarece nu obturează semnalele de downlink (de 10 GHz), având în vedere diferenţa de lungime de undă (frecvenţa) între emisie şi recepţie (vezi imaginile). Frecvenţa transponderelor care transmit televiziune clasică prin satelit începe dela 10,492 GHz, V. Receptorul şi emiţătorul care se află la capătul sistemului mai sus menţionat poartă numele de transceiver (format din cuvintele transmit şi receive). Există şi alternative la sistemul mai sus descris (dar care în principiu fac acelaşi lucru).

Cei interesaţi de mai multe detalii legate de acest satelit şi de radioamatorism pot vizita următoarele adrese: https://amsat-dl.org/en/eshail-2-amsat-phase-4-a/; https://www.radioamator.ro.

Máté Károly (YO6GZJ)

A apărut Info Satelit 1/2021

Vă semnalăm apariţia numărului 1/2021 al revistei Info Satelit – o publicaţie adevărată pentru împătimiţii recepţiei programelor de televiziune transmise prin satelit.

Din sumar:

 • Configurarea receiverelor pe înţelesul tuturor
 • Actuatoarele SUMMIT ST
 • Un satelit pentru radioamatori: Es’Hail-2 sau QO-100 (26 Est)
 • Amiko Mini 4K – un început de drum (primul receiver 4K low cost)
 • Soluţii WISI OM pentru programe străine
 • Programe din Cehia şi Slovacia la 51,5 grade est (Belintersat 1)
 • Culturebox la 5 Vest
 • Tur de orizont în banda C: AsiaSat 5 la 100,5 Est; ChinaSat 11 la 98 Est; G-Sat 10/30 la 83 Est; Apstar-7 la 76,5 Est; Intelsat 20 la 68,5 Est
 • Recepţie simultană pe mai mulţi sateliţi cu un LNB obişnuit
 • Recepţia cu LNB-uri monobloc
 • Despre semnale, receivere, LNB-uri şi antene
 • Receptoare pentru toate gusturile: Formuler Z8 PRO – 4K Android OTT media streamer; Golden Interstar HD FTA S2; Amiko Mira X HiS-4300; Amiko Mira X HiS 500
 • Noutăţi în programele româneşti
 • Sateliţi noi pe cerul Europei: TurkSat 5A, Express 80, Eutelsat Quantum, Turksat 5B, Hotbird 13F
 • Lista completă a programelor transmise prin satelit, româneşti şi străine, codate şi necodate. Tabelele de programe într-o formă atractivă şi uşor de citit.

Revista poate fi comandată telefonic (plata se face prin ramburs, la primirea publicaţiei), la numărul de tel. 0747.689.216 (orele 16-19), e-mail: infosatelit2014@gmail.com.

Lounge TV 4K la 51,5 grade est

La 51,5 grade est se pot vedea FTA programele televiziunilor publice din Cehia şi din Slovacia. În materie de sport, acestea transmit handbal internaţional şi sporturi de iarnă. Tot aici se pot vedea câteva posturi private din cele două ţări care înainte de căderea comunismului alcătuiau Cehoslovacia.

Între acestea se numără Lounge TV transmis în format 4k la 11,230 GHz, H, 45000, 8/9, DVB-S2/8PSK, HEVC – un program care transmite imagini frumoase de pe tot globul (călătorii, sporturi extreme) pe un fond muzical de relaxare – produs al unor DJ la modă astăzi.

Match! la 66 de grade est

Update: Din păcate, Match! a plecat din pachetul rusesc FTA după cateva zile.

Un pachet de programe ruseşti a apărut la 66 de grade est, pe un spot care se prinde relativ bine şi la noi. În acest pachet este transmis şi postul de sport Match!, care până acum câteva luni putea fi văzut la 90 de grade. Este un post care difuzează fotbal din marile competiţii europene. Din păcate, calitatea imaginii este una slabă, dar vizionabilă totuşi. Datele de transmisie sunt: 11,580 GHz, H, 2400, 2/3.

Argument pentru Edision OS Mio 4K

Atunci când am achiziţionat Edision OS Mio 4K aveam în vedere doar testarea lui ca receptor bazat pe o platformă Broadcom şi testarea soluţiei singulare de Kernel de Versiunea 5.x! S-a dovedit ulterior că m-am ataşat de el şi l-am păstrat.

  Să recapitulăm caracteristicile tehnice de bază:
– Procesor: Broadcom Dual Core ARM 1.5 GHz BCM72604 7K DMIPS;
– FLASH 8 GB eMMC; – RAM 2 GB DDR4 2400 Mhz;
– Combo tuners AvaiLink dvb-s2x + dvb-t2/c;
– Dual Band 2×2 Wi-Fi 802.11ac 5G/2.4G;
– 2 x Pluggable Wi-Fi Antennas;
– Bluetooth: embedded 2.1/3.0/4.0;
– 1 x Smartcard reader;
– 10/100 Mbps Ethernet interface;
– 2 x USB2.0 ports; – 1 x HDMI 2.0a;
– 1 x jack to RS232; – 1 x jack to IR; – 1 x S/PDIF.

Hai să analizăm împreună ce m-a determinat să-l păstrez:
– Edision OS Mio 4K este ultima realizare demnă de interes bazată pe un chipset ARM Broadcom! Cauzele sunt legate de căderea de ansamblu a pieţei DVB, dar şi de invazia de receptoare ieftine 4K bazate pe chipseturi HiSilicon (Huawei) mai ieftine cu până la 100 de euro.
– Configuraţia maşină este ideală faţă de interesele mele de test şi cerinţele soft actuale: 2 Gb RAM, 8 Gb EMMC şi tuner Combo DVB-S2X+DVB-T2/C, plus adaptor Wi-Fi încorporat. Mai mult decât atât se poate, dar receptorul devine mai scump şi în viaţa reală majoritatea nu veţi folosi resursele suplimentare. Acesta este un punct de echilibru între costul resurselor şi nevoia de resurse pentru diverse aplicaţii, echilibru valabil astăzi şi în viitorul apropiat, probabil chiar pe termen mediu.
– Receptorul este realizat cu un pic de atenţie, peste medie, iar acest lucru se poate lesne observa la detaliile de calitate ale carcasei din aluminiu turnat.
– Receptorul este beneficiarul unei echipe de suport soft greu de egalat. A implementat stabil ultimele versiuni de Kernel Linux şi a migrat de pe alte platforme… Kodi şi NetFlix cu succes.
– A fost între primele platforme pe care s-a implementat multiboot EMMC şi s-a dovedit a fi o reală plăcere joaca între imagini.
– Suportul public – drivere şi kernel – i-a asigurat un larg acces al tuturor grupărilor majore care construiesc Enigma2 astăzi: OpenATV, PurE2, OpenPLi, OpenNFR, OpenVIX, OpenHDF… şi mai sunt şi altele!
Pe mine receptorul nu m-a dezamăgit din nici un punct de vedere, nu am avut aşteptări nerealiste, iar cele minimale au fost depăşite de o manieră care m-a cucerit. Chipsetul folosit – BCM72604 – a fost considerat la vremea sa o ciudăţenie, singurul receptor care l-a utilizat fiind VU+Zero 4K (cu succes), fiind privit cu neîncredere ca fiind prea “slab”. Dar de ce oare ar avea nevoie, în condiţii de exploatare normală, un receptor DVB de 10-15k DMIPS putere de calcul? Nimeni nu prea are un răspuns adecvat. Cred că prea des programatorii de azi s-au obişnuit să “forjeze” procesorul în loc să-şi forjeze competenţa. Implementarea Kernelului Linux 5.6.x a arătat că în condiţii de exploatare normală, vizionând un program 4K, procesorul este încărcat 2-3%!
Iată de ce m-am ataşat de Edision OS Mio 4K, receptor pe care l-am achiziţionat de pe Internet din Germania, pentru că, din păcate, nu se vinde în magazinele româneşti. 

Home 4K la 1 grad vest

La 1 grad vest, acolo unde este transmis un pachet FTA cu programe în format 4K a apărut recent şi Home 4K – versiunea pentru Polonia a unui post rusesc care transmite în format 4K peisaje din 45 de ţări de pe tot globul.