Receptoarele amurgului DVB: Zgemma H9 Combo 4K, Octagon SF8008 UHD, HiTube 4K, Mecool K6 şi GigaBlue UHD Trio

H9-4k

Poate că titlul vi se pare pesimist, dar eu cred că reflectă o realitate a momentului: recepţia DVB bazată pe tunere îmi pare a fi ca sfârşitul unei zile de vară. Da, e cald şi încă soarele străluceşte, dar umbrele se lungesc tot mai mult… Desigur că nu mă refer la dispariţia acestui tip de recepţie, ci mă gândesc la faptul că resursele de dezvoltare şi creativitate tehnică par să se fi deplasat către alte domenii tehnice.

În acest context, ne propunem să facem o trecere în revistă a celor mai recente evoluţii pe piaţa receptoarelor satelit. Precizăm că este vorba despre receptoare vândute pe pieţele internaţionale, pentru că pe piaţa românească noutăţile ajung foarte greu, eventual pe comandă fermă mai aduc unele firme. Pentru cei care doresc să achiziţioneze online astfel de receptoare un sfat simplu: încercaţi să accesaţi site-uri de comerţ din Uniunea Europeană (nu există riscul să plătiţi vamă).

Mai precis, să vedem cum se prezintă lucrurile la începutul verii 2019… Fabricanţii mici şi medii par a fi epuizat subiectul Broadcom 4K ARM, prea scump faţă de cât oferă, şi s-au grupat în jurul unui chipset ieftin care n-a dezamăgit – HiSilicon Hi3798MV200. În spatele acestui chipset se află resursele gigantului Huawei, lucru vizibil prin implicarea financiară a acestuia, materializată printr-un set de drivere de excelentă calitate. Fabricanţii mici sau medii l-au îmbrăţişat şi după debutul făcut de AirDigital (Zgemma H9 4K) asistăm la o adevărată invazie de aparate bazate pe HiSilicon, (aproape) toate aceste aparate având suport de imagine Enigma2 de fabrică OpenATV.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Advertisements

Beelink GT-1 King, un mediaplayer eveniment

Am făcut foarte puţine prezentări pentru mediaplayere pentru simplul motiv că sunt câtă frunză şi iarbă, că sunt banale în echiparea soft şi că nu aduc nimic nou în bagajul nostru de cunoştinţe în domeniu. Totuşi, ne-am oprit asupra acestui mediaplayer pentru că este primul dintr-o nouă generaţie de echipare care foloseşte platforma Amlogic AML S-922, nouă atât ca arhitectură a chipsetului, cât şi ca tehnologie de fabricaţie a sa.

Arhitectura chipsetului AML S-922 este una care reflectă o realitate: procesoarele multiple nu sunt încărcate uniform de aplicaţiile folosite, aşa că o schemă cu 6 nuclee este mai eficientă decât una cu 8 nuclee (mai eficientă, pentru că eficienţa este dată de felul în care se folosesc resursele, nu de volumul lor).

Schema de procesoare foloseşte ca procesoare principale patru foarte rapide cu cache mărit – de tip A73 care vor duce greul şi respectiv alte două de tip A53 (funcţionând la o frecvenţă mai mică, similare cu cele folosite în AML s-912) utilizate doar în caz de nevoie.

Tehnologia acestui chipset este, în sfârşit, una mai aproape de ziua de azi! Abandonează varianta pe 28 nm (folosită până acum) şi care a cauzat frecvente probleme de încălzire a chipseturilor, în favoarea uneia de 12 nm care rezolvă problemele termice.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Universe 4K şi Lounge TV 4K sunt transmise FTA

Vă semnalăm apariţia a două canale în format 4K transmise FTA (deocamdată). Televiziunea americană Universe 4K emite la Hotbird, 13 grade est, la 10,727 GHz, H, 30000, 3/4, DVB-S2/8PSK. Transmite documentare şi uneori filme artistice şi este în limba engleză (de aceea probabil că se va coda).

Lounge

Televiziunea cehă Lounge TV 4K emite pe Hispasat, 30 de grade vest, 11,891 GHz, V, 30000, 3/4, DVB-S2/8PSK. Emite imagini superbe şi muzică de relaxare, practic un fel de documentare de călătorie.

Golden Interstar Beta X

Golden Interstar Beta X face parte din categoria mediabox-urilor bazate pe sistemul de operare Linux şi este versiunea fără tuner a receptorului de satelit Golden Interstar Alpha X. Dispozitivul este prevăzut cu o carcasă de plastic de formă pătrată, diferită de cea a modelului Alpha X şi suficient de mare pentru a evita supraîncălzirea în cazul funcţionării îndelungate.

Golden Interstar Beta X

Panoul frontal este prevăzut doar cu un LED bicolor (verde/roşu) pentru semnalizarea stării aparatului. Latura din stânga găzduieşte două porturi USB 2.0 şi un conector jack de 3,5 mm pentru interfaţa serială RS232. Panoul posterior include un conector HDMI, unul SPDIF de tip optic, unul RJ45 pentru conectarea la reţeaua de date, un conector jack de 3,5 mm pentru ieşirile A/V analogice şi conectorul sursei de alimentare externe. Aparatul foloseşte o sursă de alimentare de 5V la un curent maxim debitat de 2A.

Telecomanda este foarte asemănătoare cu cea a modelului Alpha X, singurele diferenţe fiind dimensiunea ceva mai mică şi tasta IPTV care înlocuieşte tasta SAT. În cutia aparatului se mai găseşte un cablu HDMI şi manualul de utilizare.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Stalker MyTV sau cum s-a făcut de-am intrat în era OTT IPTV

Poate aţi aflat că Japonia are un nou împărat, Naruhito, după ce tatăl său a abdicat din motive de vârstă înaintată. Cu această ocazie japonezii consideră că au trecut într-o “nouă eră”, care a primit şi ea un nume. Noua eră care a început (la 1 mai) a primit numele de “Reiwa”, care s-ar putea traduce prin “armonie”.

Păstrând proporţiile, dar făcând o analogie, şi în domeniul recepţiei audio-video mi se pare că am trecut din era DVB (epoca receptoarelor cu tuner) în era OTT IPTV. Desigur că nu putem discuta despre dispariţia DVB, doar că nu se poate să nu remarcăm că tendinţa de dezvoltare actuală este către OTT IPTV şi se accelerează pe măsură ce infrastructura Internet creşte în performanţe iar costurile de transport date se reduc.

Stalker MyTV permite declararea unei conexiuni la un server IPTV folosind ca mijloace de autentificare MAC-ul specific dispozitivului de reţea şi un set de elemente de autentificare – nume şi parolă sau nume şi URL, transmise de administratorul serverului în urma convenţiei. Odată stabilite condiţiile de acces, aplicaţia pleacă direct pe imagine, la fel ca un receptor clasic.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Receptor hibrid cu Android: Formuler S-Turbo

Formuler_S-Turbo_1

Formuler S-Turbo face parte din noua generaţie de receptoare hibrid 4k şi este un model pentru recepţia programelor de satelit (opţional şi DVB-T/T2) şi streaming OTT. Are ca sistem de operare versiunea Android 7.0 Nougat. Platforma hardware este una foarte actuală, fiind bazată pe procesorul HiSilicon Hi73798MV200 şi dispune de un spaţiu de stocare de 8 GB de tip eMMC şi de 1 GB de memorie RAM DDR4, suficiente pentru utilizarea de zi cu zi.

Receptorul deţine un tuner intern compatibil DVB-S/S2 dar poate fi extins şi la recepţia terestră prin folosirea unui tuner extern USB 2.0 de tip DVB-T/T2, aflat în oferta producătorului ca accesoriu opţional. Dispune de un cititor de smartcard şi o interfaţă CI. Ca centru media Formuler S-Turbo poate fi conectat la Internet fie prin intermediul interfeţei de reţea interne de tip Ethernet (100MB), fie folosind stick-ul USB WiFi inclus în lista de accesorii, deoarece aparatul dispune de două porturi USB 2.0 şi unul de tip USB 3.0. Cititorul de carduri micro SD permite folosirea cardurilor pentru extinderea spaţiului de stocare. Conexiunile A/V pot fi realizate prin intermediul unui port HDMI, al unui conector jack de 3,5 mm pentru semnale A/V analogice şi al unui conector optic SPDIF destinat sunetului în format AC3. Pachetul de accesorii include printre altele şi o extensie a senzorului IR deoarece aparatul poate fi montat pe spatele televizorului sau pe o suprafaţă verticală cu ajutorul unei şine de plastic, inclusă de asemenea printre acessorii.

Panoul frontal este prevăzut cu un display LED şi cu unul dintre cele două porturi USB 2.0, dar ascuns sub o uşiţă culisantă. Carcasa este metalică şi asigură o ventilaţie foarte bună a aparatului. Alimentarea aparatului se face cu o sursă de alimentare externă de 12V şi 2A.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Dreambox One

Anunţat încă din 2018, Dreambox One a tot fost amânat şi despre el s-au scris tot felul de fantasmagorii. Iată că, totuşi, Dreambox One şi-a făcut apariţia. Pentru rememorare voi relua sumar ceea ce ştim.

Configuraţia maşină este:
– Amlogic s-922 6-core processor;
– 53 K DMIPS (cifra aceasta rămâne de verificat);
– MALI-G52 GPU; – 2 GB of DDR4 RAM; – 16 GB Flash;
– 2 Tunere SiLabs DVB-S2X (Multistream);
– 2.4 GHz / 5.0 GHz MIMO WLAN; – Bluetooth 5.0;
– 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0; – HDMI 2.0; – S/PDIF;
– Gigabit LAN; – Smartcard reader; – SD card reader.
Mai multe detalii despre acest receptor găsiţi pe Internet la:

https://www.sat-support.tv/forum/viewtopic.php?f=204&t=61705&start=40

https://www.rdi-board.com/forum/receptoare/dreambox/2742538-dreambox-one-4k-uhd/page2

https://dreambox.de/board/index.php?board/129-dreambox-one-ultrahd/

Cupa Africii a ajuns la final

In această seară, duminică, 14 iulie, se dispută semifinalele Cupei Africii: Senegal – Tunisia (ora 19) şi Nigeria – Algeria (ora 22). Finala se joacă vineri, 19 iulie, de la ora 22 (la Cairo).

Singurul post FTA care transmite competiţia este postul Match! de la 90 de grade est (cei cu antene mari pot să-l vadă şi la 53 grade est transmis în format multistream).

Recepţie digitală terestră de pe Dealul Feleacului

La sfârşitul lunii mai, am făcut câteva teste pe dealul Feleacului, la aproximativ 750 de metri, împreună cu doi prieteni ai revistei @Teo din Piteşti şi @Atilla din Cluj (Digital Satelit). Am testat recepţia cu două antene. Prima dintre ele se numeşte Necvox şi este probabil cea mai bună antenă mică pe care o puteţi cumpăra. Costă 40 de lire pe amazon.co.uk. Folosind această antenă montată pe maşină după cum vedeţi în imaginea alăturată am recepţionat semnalul de la următoarele relee: Canalul 40 – Bistriţa Heniu; Canalul 30 – Zalău; Canalul 32 – Văratec; Canalul 21 – Baia Mare (Mogoşa); Canalul 37 – Sibiu – Păltiniş (acesta cu semnal în valuri). Am folosit antena împreună cu un mic amplificator de linie APL 109 (achiziţionat de la Antech din Bucureşti).

Am folosit apoi un model de la producătorul spaniol Televes (model numit Ellipse, o antenă de dimensiune medie, uşoară şi performantă, costă în jur de 100 de euro cu un kit ce include şi un amplificator pe http://www.amazon.de).

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

dav