Un satelit pentru radioamatori: Es’Hail-2 sau QO-100 (26 Est)

În continuare vom discuta despre un satelit geostaţionar mai puţin cunoscut de către publicul larg, dar care are dotări neobişnuite de mare interes pentru radioamatori. Satelitul Es’Hail-2 este poziţionat la 26 Est (practic mai degrabă la 25,9 Est), este construit de către Mitsubishi Electric Japonia şi este finanţat de Es’hailSat Qatar Satellite Company şi Qatar Amateur Radio Society (QARS). El a fost lansat cu o rachetă purtătoare Falcon 9, în noiembrie 2018, de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, de către contractorul SpaceX.

Pe lângă transponderele “direct-to-home”, dedicate pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (noi suntem în afara zonei de acoperire), acest satelit mai are în dotare şi un transponder linear cu lărgimea de bandă de 250 KHz (10,489550-10,489800 GHz), respectiv de 8 MHz (10,491000-10,499000 GHz), dedicat radioamatorilor de pe mai bine de o treime de glob (acoperă bine o suprafaţă imensă).

Radioamatorismul este un hobby care concomitent este şi un serviciu de utilitate publică. Acest hobby devine de utilitate publică în cazul calamităţilor naturale, în situaţii de urgenţă, atunci când sistemele de telecomunicaţii clasice nu mai sunt funcţionale. De exemplu, imediat după atentatele de la 11 septembrie, radioamatorii au facilitat comunicarea între diverse servicii de intervenţie, pompieri, salvare etc. (ale căror antene se aflau pe cele două turnuri care s-au prăbuşit). Comunitatea de radioamatori numără azi peste 3 milioane de membri autorizaţi la nivel mondial, care la nevoie pote prelua transmiterea informaţiilor pe calea undelor radio pe tot globul, folosind echipamentele din dotare, respectând un protocol strict de comunicare.

Acest hobby nu urmăreşte interese economice, doar dezvoltarea individuală în domeniile electronicii şi a propagării undelor radio. Un radioamator deţine un echipament de emisie-recepţie care corespunde prevederilor internaţionale reglementate, pe care le poate folosi doar în urma susţinerii unui examen şi după obţinerea unei licenţe cu indicativ. În spectrul frecvenţelor radio, radioamatorismului îi sunt alocate numeroase intervale de frecvenţe, unde se desfăşoară acest hobby, care implică muncă neîntreruptă de optimizare şi perfecţionare a echipamentelor de emisie-recepţie, precum şi ale antenelor aferente.

Istoria radioamatorilor începe odată cu istoria radiocomunicaţiilor. Radioamatorii au şi un sfânt protector, Sfântul Maximilian Kolbe, un preot catolic polonez (de etnie germană) care a fost radioamator. În 1941, acesta a ales să moară pentru a salva viaţa unui străin în lagărul de la Auschwitz. El a fost canonizat de Papa Ioan Paul al II-lea în 1982.

După peste 100 de ani de existenţă a acestui hobby, nişte radioamatori cu posibilităţi finanaciare au facilitat plasarea pe acest satelit a unui transponder linear dedicat doar lor. Prin acest transponder pot avea loc simultan 50 de legături radio (NB – narrow band) şi câteva transmisiuni TV de amator (WB – wide band).

Modurile de lucru în cadrul NB sunt prezentate în imaginea de mai jos.

Frecvenţa de uplink este 2,4 GHz, cu polarizare circulară dreapta, iar frecvenţa de downlink este 10.489 GHz, cu polarizare verticală.

Amprenta satelitului acoperă mai mult de 1/3 din suprafaţa globului, din Brazilia până în Thailanda, respectiv din Arctica până în Antarctica (acoperirea pentru radioamatori este prezentată în imaginea de mai jos).

Operatorul satelitului Es’hailSat pune la dispoziţia radioamatorilor (şi nu numai) o interfaţă web, unde pot fi urmărite în timp real transmisiunile care au loc pe acest transponder. Adresa: https://eshail.batc.org.uk/nb.

Cu ajutorul celor 3 balize existente, la capete şi la mijlocul benzii alocate, se pot calibra echipamentele de emisie-recepţie. La prima vedere, echipamentele necesare realizării unei legături radio prin QO-100 (indicativul satelitului) par simple, dar la punerea în practică intervin greutăţile specifice acestui hobby. Balizele mai sus menţionate emit continuu semnale care conţin date codate de telemetrie ale satelitului.

Antena cu care se poate accesa acest transponder se compune dintr-o antenă offset de minim 60 cm, cu un LNC (LNB) clasic (sau modificat pentru acest scop), cu o antenă specială de emisie cu polaritate circulară dreaptă. Această antenă de emisie (2,4 GHz) poate fi montată chiar în faţa LNC-lui deoarece nu obturează semnalele de downlink (de 10 GHz), având în vedere diferenţa de lungime de undă (frecvenţa) între emisie şi recepţie (vezi imaginile). Frecvenţa transponderelor care transmit televiziune clasică prin satelit începe dela 10,492 GHz, V. Receptorul şi emiţătorul care se află la capătul sistemului mai sus menţionat poartă numele de transceiver (format din cuvintele transmit şi receive). Există şi alternative la sistemul mai sus descris (dar care în principiu fac acelaşi lucru).

Cei interesaţi de mai multe detalii legate de acest satelit şi de radioamatorism pot vizita următoarele adrese: https://amsat-dl.org/en/eshail-2-amsat-phase-4-a/; https://www.radioamator.ro.

Máté Károly (YO6GZJ)

A apărut Info Satelit 1/2021

Vă semnalăm apariţia numărului 1/2021 al revistei Info Satelit – o publicaţie adevărată pentru împătimiţii recepţiei programelor de televiziune transmise prin satelit.

Din sumar:

 • Configurarea receiverelor pe înţelesul tuturor
 • Actuatoarele SUMMIT ST
 • Un satelit pentru radioamatori: Es’Hail-2 sau QO-100 (26 Est)
 • Amiko Mini 4K – un început de drum (primul receiver 4K low cost)
 • Soluţii WISI OM pentru programe străine
 • Programe din Cehia şi Slovacia la 51,5 grade est (Belintersat 1)
 • Culturebox la 5 Vest
 • Tur de orizont în banda C: AsiaSat 5 la 100,5 Est; ChinaSat 11 la 98 Est; G-Sat 10/30 la 83 Est; Apstar-7 la 76,5 Est; Intelsat 20 la 68,5 Est
 • Recepţie simultană pe mai mulţi sateliţi cu un LNB obişnuit
 • Recepţia cu LNB-uri monobloc
 • Despre semnale, receivere, LNB-uri şi antene
 • Receptoare pentru toate gusturile: Formuler Z8 PRO – 4K Android OTT media streamer; Golden Interstar HD FTA S2; Amiko Mira X HiS-4300; Amiko Mira X HiS 500
 • Noutăţi în programele româneşti
 • Sateliţi noi pe cerul Europei: TurkSat 5A, Express 80, Eutelsat Quantum, Turksat 5B, Hotbird 13F
 • Lista completă a programelor transmise prin satelit, româneşti şi străine, codate şi necodate. Tabelele de programe într-o formă atractivă şi uşor de citit.

Revista poate fi comandată telefonic (plata se face prin ramburs, la primirea publicaţiei), la numărul de tel. 0747.689.216 (orele 16-19), e-mail: infosatelit2014@gmail.com.

Lounge TV 4K la 51,5 grade est

La 51,5 grade est se pot vedea FTA programele televiziunilor publice din Cehia şi din Slovacia. În materie de sport, acestea transmit handbal internaţional şi sporturi de iarnă. Tot aici se pot vedea câteva posturi private din cele două ţări care înainte de căderea comunismului alcătuiau Cehoslovacia.

Între acestea se numără Lounge TV transmis în format 4k la 11,230 GHz, H, 45000, 8/9, DVB-S2/8PSK, HEVC – un program care transmite imagini frumoase de pe tot globul (călătorii, sporturi extreme) pe un fond muzical de relaxare – produs al unor DJ la modă astăzi.

Match! la 66 de grade est

Update: Din păcate, Match! a plecat din pachetul rusesc FTA după cateva zile.

Un pachet de programe ruseşti a apărut la 66 de grade est, pe un spot care se prinde relativ bine şi la noi. În acest pachet este transmis şi postul de sport Match!, care până acum câteva luni putea fi văzut la 90 de grade. Este un post care difuzează fotbal din marile competiţii europene. Din păcate, calitatea imaginii este una slabă, dar vizionabilă totuşi. Datele de transmisie sunt: 11,580 GHz, H, 2400, 2/3.

Argument pentru Edision OS Mio 4K

Atunci când am achiziţionat Edision OS Mio 4K aveam în vedere doar testarea lui ca receptor bazat pe o platformă Broadcom şi testarea soluţiei singulare de Kernel de Versiunea 5.x! S-a dovedit ulterior că m-am ataşat de el şi l-am păstrat.

  Să recapitulăm caracteristicile tehnice de bază:
– Procesor: Broadcom Dual Core ARM 1.5 GHz BCM72604 7K DMIPS;
– FLASH 8 GB eMMC; – RAM 2 GB DDR4 2400 Mhz;
– Combo tuners AvaiLink dvb-s2x + dvb-t2/c;
– Dual Band 2×2 Wi-Fi 802.11ac 5G/2.4G;
– 2 x Pluggable Wi-Fi Antennas;
– Bluetooth: embedded 2.1/3.0/4.0;
– 1 x Smartcard reader;
– 10/100 Mbps Ethernet interface;
– 2 x USB2.0 ports; – 1 x HDMI 2.0a;
– 1 x jack to RS232; – 1 x jack to IR; – 1 x S/PDIF.

Hai să analizăm împreună ce m-a determinat să-l păstrez:
– Edision OS Mio 4K este ultima realizare demnă de interes bazată pe un chipset ARM Broadcom! Cauzele sunt legate de căderea de ansamblu a pieţei DVB, dar şi de invazia de receptoare ieftine 4K bazate pe chipseturi HiSilicon (Huawei) mai ieftine cu până la 100 de euro.
– Configuraţia maşină este ideală faţă de interesele mele de test şi cerinţele soft actuale: 2 Gb RAM, 8 Gb EMMC şi tuner Combo DVB-S2X+DVB-T2/C, plus adaptor Wi-Fi încorporat. Mai mult decât atât se poate, dar receptorul devine mai scump şi în viaţa reală majoritatea nu veţi folosi resursele suplimentare. Acesta este un punct de echilibru între costul resurselor şi nevoia de resurse pentru diverse aplicaţii, echilibru valabil astăzi şi în viitorul apropiat, probabil chiar pe termen mediu.
– Receptorul este realizat cu un pic de atenţie, peste medie, iar acest lucru se poate lesne observa la detaliile de calitate ale carcasei din aluminiu turnat.
– Receptorul este beneficiarul unei echipe de suport soft greu de egalat. A implementat stabil ultimele versiuni de Kernel Linux şi a migrat de pe alte platforme… Kodi şi NetFlix cu succes.
– A fost între primele platforme pe care s-a implementat multiboot EMMC şi s-a dovedit a fi o reală plăcere joaca între imagini.
– Suportul public – drivere şi kernel – i-a asigurat un larg acces al tuturor grupărilor majore care construiesc Enigma2 astăzi: OpenATV, PurE2, OpenPLi, OpenNFR, OpenVIX, OpenHDF… şi mai sunt şi altele!
Pe mine receptorul nu m-a dezamăgit din nici un punct de vedere, nu am avut aşteptări nerealiste, iar cele minimale au fost depăşite de o manieră care m-a cucerit. Chipsetul folosit – BCM72604 – a fost considerat la vremea sa o ciudăţenie, singurul receptor care l-a utilizat fiind VU+Zero 4K (cu succes), fiind privit cu neîncredere ca fiind prea “slab”. Dar de ce oare ar avea nevoie, în condiţii de exploatare normală, un receptor DVB de 10-15k DMIPS putere de calcul? Nimeni nu prea are un răspuns adecvat. Cred că prea des programatorii de azi s-au obişnuit să “forjeze” procesorul în loc să-şi forjeze competenţa. Implementarea Kernelului Linux 5.6.x a arătat că în condiţii de exploatare normală, vizionând un program 4K, procesorul este încărcat 2-3%!
Iată de ce m-am ataşat de Edision OS Mio 4K, receptor pe care l-am achiziţionat de pe Internet din Germania, pentru că, din păcate, nu se vinde în magazinele româneşti. 

Home 4K la 1 grad vest

La 1 grad vest, acolo unde este transmis un pachet FTA cu programe în format 4K a apărut recent şi Home 4K – versiunea pentru Polonia a unui post rusesc care transmite în format 4K peisaje din 45 de ţări de pe tot globul.

Tuner XBOX USB DVB-T2/C

XBOX este cel mai accesibil tuner USB de tip dvb-t2/c de pe piaţă şi nici măcar nu este o noutate, dar având probleme de integrare a driverelor în Enigma2 nu s-a prea vorbit despre el.

Acum ceva vreme, meşterul @Zildan l-a integrat sub un Linux cu unele probleme, dar eu, fără să mă străduiesc în mod special, n-am reuşit să-l pornesc sub Enigma2 nici pe receptoare cu chipset Broadcom şi nici pe cele cu HiSilicon. Motivele eşecului au fost multiple, plecând de la erori la încărcarea driverelor şi sfârşind cu unul căruia i-am dat de capăt abia recent: declararea ca default dvb-c a tunerului XBOX One. În cele din urmă, datorită unei evoluţii fireşti şi datorită insistenţei pe lângă realizatorii principalelor imagini – PurE2 şi OpenATV, minunea s-a produs şi tunerul a pornit!

Ce receptoare sunt interesate de acest tuner: VU+Zero 4K, Zgemma H9s, Amiko Viper 4K51, Amiko Nova Twin şi toate cele care nu au în configuraţie un tuner dvb-t2/c.

Cu ce sistem de operare funcţionează: OpenATV 6.4 sau PurE2 cu actualizări la zi (atenţie, versiunile mai vechi dau erori).

Cu ce drivere funcţionează: dvb-usb-dib0700 (1.0-r1) care se încarcă din plugins-drivers.

Pentru configurarea tunerului XBOX parcurgeţi simplu câţiva paşi:

– descărcaţi din /plugins/drivers modulul dib 0700 şi daţi un restart receptorului;

– apoi alegeţi din lista de tunere XBOX;

– apoi apăsaţi butonul Verde pentru a selecta tunerul;

– la configuration mode selectaţi opţiunea enabled;

– apoi apăsaţi butonul VERDE pentru a salva configuraţia.

Din acest moment tunerul XBOX este selectat ca dispozitiv “B”, în cazul meu particular “C”, şi este declarat ca fiind selecţie implicită. Acum se poate scana de pe el ca de pe orice tuner.

Eu am făcut acest test pe un receptor HiSilicon (Amiko Viper 4K), dar sunt alţi utilizatori care l-au folosit cu succes în alte condiţii.

Recepţia se dovedeşte a fi perfect stabilă. Meşterul @Zildan spunea că tunerul este instabil pe canalele transmise cu QAM256, cu deosebire cu bitrate foarte mare. Drept să vă spun eu nu am constatat acest fenomen, dar nu sunt sigur că avem exact aceeaşi revizie de drivere, iar în afara lui dib-0700 mai sunt şi alte drivere implicate.

Ultra 4K Extreme la 16 grade est

De câteva săptămâni, la 16 grade est, se poate vedea un canal 4k transmis FTA. Ultra 4K Extreme este un post rusesc care transmite sporturi extreme şi documentare de călătorie. El are sonor şi în limba engleză (sincronizat). Este transmis la 11,595 GHz, V, 30000, 5/6, HEVC, dvb-s2/8psk.

Eutelsat 7B şi 7C: O privire spre Orient şi filme cu sonor original

Eutelsat 7B şi Eutelsat 7C de la 7 grade est sunt doi sateliţi care au spoturi spre Europa, spre Orientul Mijlociu şi spre Africa. Aici sunt transmise programe turceşti (majoritatea codate, în pachetul DTH Digiturk) pe spoturi largi, care se prind bine în toată Europa, inclusiv la noi. De asemenea, pe un spot european sunt transmise câteva programe iraniene şi câteva programe arabe din nordul Africii, care nu prezintă interes pentru noi. Pe un spot centrul pe vestul Mediteranei şi care ajunge doar tangenţial la noi sunt transmise o serie de programe iraniene (ale opoziţiei iraniene aflate în exil) care prezintă interes pentru că transmit filme şi seriale cu sonor original (nu toate, doar unele dintre ele, dar suficient cât să facă poziţia de la 7 grade est interesantă pentru cei care înţeleg engleza). Problema este că noi fiind la marginea spotului şi chiar dincolo de margine, recepţia e mai dificilă, mai ales pe frecvenţa de la 11,324 GHz. La Cluj, cu o antenă de 110 cm, se văd toate programele, tot anul, dar dacă antena e mai mică s-ar putea să nu vă intre semnal util pe toate frecvenţele, mai ales dacă staţi la nord de paralela 45. Vestea bună este că unele dintre programele interesate sunt transmise pe mai multe frecvenţe şi în versiunile SD semnalul e mai puternic.

Câteva dintre programele pe care le puteţi vedea aici şi care vă pot oferi filme şi seriale în engleză în zilele libere din decembrie sunt:

Cine Film şi Cine Series (11,304 GHz, H, 29700, 2/3, dvb-s2/8psk; 11,324 GHz, V, 29700, 2/3, dvb-s2/8psk ši 11,345 GHz, H, 27500, 5/6) – aceste douã programe cu filme şi seriale americane cu sonor original sunt transmise la toate trei frecvenţele, la primele două în format HD. Pe aceste trei frecvenţe mai sunt transmise o serie de alte programe care merită atenţie. Spre exemplu: PMC şi Avang – posturi de muzicã cu artişti iranieni contemporani. De remarcat 4 Music TV (11,345 GHz) – un canal de mare succes care este transmis în 120 de milioane de locuinţe din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. Este un canal cu muzică la zi din topurile americane. Mai sunt transmise programe care ar putea fi interesante, cum ar fi 4U (11,262 GHz) şi Bartar (11,324 GHz), dar la acestea filmele sunt sincronizate.

Prezintă interes şi Manoto (10,721 GHz, H, 22000, 3/4 şi 11,304 GHz şi 11,345 GHz – în versiuni decalate orar) – este un program cu un conţinut generalist, are ştiri, reportaje, documentare, filme şi seriale. Programul este în limba iranianã, dar peliculele în engleză sunt transmise cu sonor original.

Octagon SX88 4K

Octagon SX88 4K reia ideea receptorului prezentat de noi acum circa 2 ani (Octagon SX88), dar pe o platformă cu un chipset mult mai puternic, bazată pe Hi3796MV200. Abordarea este una minimalistă, pur şi simplu acelaşi tuner, acelaşi demodulator şi acelaşi soft, doar un chipset mai tare şi folosind memorie mai multă. La vremea lui, micuţul SX88 nu avea decodor AC+ şi au mai cerut 10 euro şi i-au pus decodor AC+ la sx88+. Atunci softul mi s-a părut de calitate şi nu văd nici un motiv ca de data asta să fie altfel.

Specificaţii tehnice:

– Hisilicon Hi3798MV200 Huawei
– Quad Core 64Bit (4x 1.6GHz) 15000 DMIPS
– Multi-core High Performance GPU
– Flash memory 4GB eMMC – RAM 1GB DDR3
– Fast boot time of 15 seconds
– LAN Ethernet (100Mbps)
– 4-digit 7-segment display
– Card reader + hardware BlindScan (blind search)
– DVB-S2 tuner + multistream support
– HDMI 2.0a CEC & USB 3.0
– Infrared receiver for hidden mounting
– HDMI CEC support
– E2 (Enigma2) Setting Support
– Learnable remote control with virtual mouse

Cu siguranţă vă veţi întreba ce-mi veni să achiziţionez şi să testez acest receptor? Este curiozitatea de a vedea cât de importantă este o arhitectură soft simplificată Linux+Aplicaţie DTV asupra performanţelor şi reacţiei receptorului. Micuţul Octagon SX88 îşi arătase limitele la capitolul CPU şi resurse pentru streaming.

Am remarcat puternica orientare către funcţii de streaming, sub forma unor aplicaţii de reţea sau a unor utilitare de streaming. Nu am nici un dubiu că acesta era obiectivul principal urmărit, iar partea de DVB – tuner satelit dvb-s2x – pare doar un element regăsit în finalul meniului principal.

Tratarea elementelor de utilizare DVB este elementară, cu o maximă economie de mijloace grafice, dar acoperind necesităţile uzuale de setare şi informare.

Ce ne-au arătat testele:

– Puterea de excepţie a chipsetului folosit (Hi3798MV200 15k DMIPS) depăşeste cu mult cerinţele aplicaţiilor folosite.

– Versiunile principalelor utilitare de streaming nu rup gura târgului, dar funcţionează bine. YouTube, NetFlix sau Kodi au rezoluţie maximă 720p.

– Calitatea imaginii şi sunetului este bună, fără ca să exceleze.

– Carcasa este foarte compactă, radiatorul CPU este foarte mic, aşa că am presupus că ar putea să aibă probleme de răcire. Acest lucru s-a adeverit doar parţial. După o oră în 4K procesorul a ajuns la 97 grade Celsius, dar setările implicite ale Huawei sunt de 100 grade C pentru a reduce frecvenţa CPU, 120 grade pentru a reduce tensiunea de alimentare CPU şi 125 grade pentru reboot, ceea ce nu a fost cazul.

– Stabilitatea softului este foarte bună, în spatele lui se află o echipă excelentă. Concluzia noastră a fost că o astfel de platformă hard şi soft poate fi interesantă atât ca performanţe, cât şi ca preţ şi poate reprezenta o alternativă viabilă unei soluţii Enigma2.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2020 al revistei Info Satelit.