Edision OS Mio 4K

Acum aproape doi ani, cu mult înaintea apariţiei puzderiei de receptoare 4K Enigma2 bazate pe chipsetul HiSilicon Hi3798MV200, scriam cu ocazia apariţiei lui VU+Zero 4K, că preţul receptoarelor UHD va deveni cu adevărat popular atunci când chipsetul pe care se baza el (Broadcom BCM 72604) va ajunge la companiile cu nume mai puţin sonore. Şi iată că minunea s-a produs! Mai târziu decât mă aşteptam, dar s-a produs. Edision OS Mio 4K este construit în jurul chipsetului BCM 72604, iar realizarea sa este, faţă de cele spuse mai sus, un mic eveniment.

Se vede dintr-o privire că Edision Mio 4K se înscrie în linia receptoarelor minimaliste, cu o carcasă de mici dimensiuni, fără zoarzoane inutile, totul funcţional şi urmărind preţul minim. O carcasă din aluminiu cu un afişaj minimal şi butoane de control, iar pe panoul spate sunt grupate toate resursele necesare: tuner combo, SPDIF, HDMI, 2xUSB, Ethernet, cardreader, RS-232, alimentare şi cele două antene Wi-Fi. Totul redus la minim, dar până la urmă este cam tot ce-şi poate dori utilizatorul obişnuit. Mie mi-ar fi plăcut şi un buton de power, dar la cât de mic este aparatul şi la filosofia în care este făcut… era greu.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

OS_mio_4K_grey_all

Advertisements

– Chipsetul HiSilicon Hi73798 MV200 este doar o modă?

Răspunsul la această întrebare legitimă nu este deloc foarte simplu. Eu cred că nu, nu este o simplă modă, ci este o realizare tehnică remarcabilă, “născută” cu dificultăţi, a fost pus la punct în aproape 3 ani, o realizare în care gigantul Huawei a investit masiv, aşa că-şi merită pe deplin beneficiile.

Istoria acestui chipset ARM a debutat acum mai bine de 4 ani, în epoca când puneam la punct receptorul Amiko A3 Combo, receptor care era echipat cu un chipset HiSilicon Hi73798MV100. Acest chipset era în linii mari asemănător celui actual, cu diferenţa că suporta doar HEVC Main8, standard de culoare abandonat după câteva luni. Deşi trecerea la standardul actual de culoare, Main10, părea să fie simplă, realitatea a dovedit că lucrurile nu stau deloc aşa. A durat mai bine de 1 an până când s-a depăşit faza platformei experimentale, dar rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor! Inspirat după chipsetul AML s-905D, cunoscut nouă de la Amiko A5, dar construit cu o tehnologie proprie, Hi73798MV200 s-a dovedit a fi perfect stabil, mai rapid în funcţionare decât modelele AML şi în mod evident mai bine adaptat aplicaţiilor de tip DVB – receptoare cu tuner.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

Programe multistream care se recepţionează în România

Datorită numărului tot mai mare de persoane care doresc informaţii legate de programele transmise pe satelit în sistemul multistream, am decis să vă prezentăm situaţia recepţiei acestor programe în zona de vest a ţării noastre (potrivit rapoartelor de recepţie, în întreaga ţară aceste programe se pot vedea cu antene de 1,1 metri). În acest scop am folosit receptorul Golden Interstar Alpha X oferit de Golden Media GmbH din Germania, prin intermediul firmei Peruvision.

Multistream este o tehnologie de viitor care s-ar putea să fie tot mai des întâlnită. Până atunci ne mulţumim cu programele libere din Bulgaria, Ucraina, Franţa, Italia şi Spania. Peste 100 de programe transmise liber în multistream au putut fi recepţionate. Desigur, în funcţie de locaţia dumneavoastră, de satelitul dorit sau de mărimea antenei, s-ar putea să recepţionaţi sau nu şi alţi sateliţi sau doar o parte dintre sateliţii prezentaţi.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

5vest-3

Megasat HD 5 Combo

Generalizarea prezenţei televiziunii digitale pe toate canalele de transmisie tradiţionale (terestru, satelit şi cablu) a fost inevitabilă datorită performanţelor superioare ale semnalelor A/V (rezoluţii video, calitate a sunetului etc.), dar şi datorită costurilor mai mici de operare. În ce priveşte consumatorul final, televiziunea digitală a provocat, de asemenea, o revoluţie în comportamentul telespectatorilor prin accesul mult mai facil la conţinutul media şi la informaţiile adiacente generatoare de noi funcţii cum ar fi EPG, Time Shift, VOD, PVR etc. Impactul s-a resimţit şi în modul de abordare al instalării şi întreţinerii echipamentelor de transmisie şi recepţie pentru semnale de televiziune digitală. Producătorii de aparate de măsură au fost obligaţi la rândul lor să se adapteze rapid noilor standarde de televiziune şi să ţină pasul cu ritmul accelerat al evoluţiei tehnologice.

Un exemplu relevant de instrument de instalare şi verificare universal pentru domeniul transmisiilor digitale de televiziune este analizorul spectral Megasat HD 5 Combo. Acesta este un aparat destinat exclusiv semnalelor digitale de televiziune transmise prin satelit, cablu sau terestru. Este de fapt un instrument ce înglobează funcţii avansate pentru instalarea antenelor de satelit şi terestre şi oferă un set de măsurători digitale de bază, specifice transmisiilor terestre, prin satelit şi prin cablu.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

HD5Combo_imagini_live

Din gama de vârf: VU+Duo 4K

Între puţinele noutăţi de la ANGA 2018 am remarcat receptorul VU+Duo 4K  menit să închidă ciclul replicării în gama 4K a receptoarelor gamei clasice VU+. Prezentat la ANGA şi apărut în toamnă, VU+Duo 4K este un receptor din gama de vârf şi tot ce-şi poate dori un expert în Enigma2… este de găsit aici.

Carcasa este cea clasică rezervată gamei de vârf, dotată cu un panou frontal cu un afişaj OLED color, butoane de comandă şi o trapa sub care găsim un slot USB, card-reader şi slotul CI. Pe panoul spate găsim două sloturi “plug-and-play” pentru tunere, HDMI IN şi OUT, reţea (Ethernet Gigabit), USB, slot HDD intern, Optical SPDIF şi un buton de power.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

VuDuo4k

Faţă în faţă cu Octagon SF8008

Spre deosebire de alte receptoare, anunţate şi rămase în aşteptare, Octagon sf8008 a apărut în magazine conform promisiunilor.

Iată cu arată pe scurt platforma tehnică:
– Chipset ARM  Hi3798MV200 HiSilicon-Huawei
– Quad Core 64bit (4×1.6 GHz) 15000 DMIPS
– Flash 8GB eMMC
– RAM 1GB DDR4
– Gigabit LAN Ethernet (1000Mbps)
– WiFi built-in, 300Mbit, 2 x WiFi antene
– 4-digit 7-Segment Display
– Card Reader
– DVB-S2X & DVB-C / T2 Combo (2xTuner)
– HDMI 2.0a & USB 3.0
– MicroSD-Slot

Acesta este o configuraţie potrivită pentru un receptor Combo, dar un supliment de memorie RAM, până la 2 Gb, ar fi fost binevenit pentru amatorii de Kodi, unde cerinţele de memorie internă cresc.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

Octa-1

VU+ Zero vs VU+ Zero 4K

Vom pune faţă în faţă două receptoare Vu+ din gama entry-level, respectiv Vu+ Zero şi fratele său mai nou Vu+ Zero 4K. Aceste receptoare sunt cele mai accesibile receptoare ca preţ, din seria Vu.

Prima diferenţă importantă este faptul că faţă de modelul Zero, receptorul Vu+ Zero 4K este un receptor care poate recepţiona şi reda programe transmise în format 4K. Acest aspect se poate observa din denumirea lui (Vu+ Zero 4K). Iar pentru a rămâne tot la capitolul de calitate a imaginii, acest receptor (Vu+ Zero 4K) suportă atât HDR10 (High Dynamic Range) cât şi HLG (Hybrid Log Gamma) pentru a produce imagini de o calitate cât mai bună.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2019 al revistei Info Satelit.

Vu+ ZERO vs ZERO 4k

4ever Music pe Amos

Vă semnalăm um program FTA ucrainian de la poziţia 4 grade vest. Puţin înainte de Crăciun aici a început să fie difuzat postul 4ever Music HD (la 12,364 GHz, H, 13333, 3/4, DVB-S2/8psk) – un post cu muzică internaţională gen “mari hituri” (nu e muzică din topurile la zi, dar e muzică pentru orice vârstă).

Radio Nikita pe Hellas Sat

Radio Nikita HD (12,441 GHz, V, 23666, 2/3, DVB-S2/8PSK) este o trecere în domeniul televiziunii a unui post de radio din Cipru. Postul difuzează programe în limbile germană, engleză şi bulgară. Are emisiuni şi ştiri difuzate din studioul de radio, reportaje şi documentare (despre Grecia şi Cipru) şi filme americane cu sonor original.

Smithsonian TV la 28,2 grade est

Vă semnalăm două programe FTA care au apărut la poziţia de la 28,2 grade est. Total Country (11,582 GHz, H, 22000, 5/6) este un post dedicat muzicii country. Este un post mai vechi, rebranduit pe muzică country. Aici puteţi vedea şi “monştri sacrii” ca Dolly Parton sau Garth Brooks, dar şi tineri care încearcă să-şi facă un nume în acest gen. Smithsonian TV poate fi văzut la două frecvenţe (11,171 GHz, H, 22000, 5/6) în format HD şi 11,265 GHz, V, 27500, 2/3 în format SD). Smithsonian este un post educaţional (în sens larg) american înfiinţat la 26 septembrie 2007. El transmite documentare realizate cu sprijinul grupului de muzee Smithsonian (19 muzee plus o serie de institute de cercetare).

muzeu