Arte testează 4K

Postul franco-german Arte testează în perioada 12-22 septembrie emisia în 4K (UHD). Semnalul este transmis pe Astra, 19,2 est, la 11,778 GHz, V, 27500, 9/10, HEVC, DVB-S2/QPSK.

Practic sunt transmise 2 programe Arte, care vor fi difuzate şi în cadrul expoziţiei IBC Amsterdam (International Broadcasting Convention), 14-18 septembrie, unul dintre cele mai mari târguri din lume legate de media şi tehnologie.

Arte2.jpg

Advertisements

Faţă în faţă cu… VU+ Zero 4K

Întâlnirea cu VU+ Zero 4K era una pe care mi-o doream de câteva luni, nu neapărat pentru că este un receptor UHD, cât pentru că la el totul părea sa fie “altfel”. Şi aşa şi este… un VU+ mai altfel! VU+ Zero 4K este (ca şi predecesorul său) receptorul de la baza gamei, este cel mai simplu receptor 4K din familia VU+.  Este simplu în toate… aspect general, carcasă, conectică, dar nu şi în performanţe şi asta trebuie subliniat!

După cum puteţi remarca, are o carcasă atipică, cu dimensiunile unui mediaplayer de azi, 140x110x45 mm, cu o grosime aparent supradimensionată, disproporţionată faţă de celelalte dimensiuni, dar justificată prin necesităţile de răcire ale procesorului.  La VU+ Zero 4K viziunea minimalistă este cea care dă tonul: panoul frontal are doar un logo VU+ luminos, iar panoul spate are doar strictul necesar astăzi în materie de conectică (cu o remarcă pentru prezenţa întrerupătorului de reţea).

Să facem un sumar al fişei tehnice: CPU BCM72604 Dual core 1.5 GHz 7k DMIPS, tuner DVB-S2X, RAM 2Gb, Flash EMMC 4Gb, LAN ETH 10/100Mb, Smart Card Reader.

Spre deosebire de restul receptoarelor 4K de la VU+, echipate cu procesoare Broadcom BCM7251 sau BCM7252 de 12 KDmips, VU+ Zero 4K este echipat cu un procesor mai “slab” de doar 7 KDmips! Curiozitatea mea se îndrepta în special asupra noului chipset BCM72604 şi mă întrebam dacă va avea suficiente resurse şi răspunsul este că răspunde cerinţelor cu brio. În fapt acest procesor are resurse suficiente pentru a construi un receptor excelent şi poate oferi un preţ mai redus (aprox. 700 de lei).

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

VuZero4k

Golden Interstar Alpha X – un receiver multistream pentru programele italiene şi franceze

Golden Interstar Alpha X este un receptor echipat cu tuner multistream, o tehnologie care este astăzi la modă, în primul rând pentru transmisiile programelor FTA italiene şi franceze care prezintă un interes particular pentru noi, dar o tehnologie care s-a răspândit la nivel global pe mai mulţi sateliţi. Este practic o versiune a standardului DVB-S2 care permite operatorilor să transmită mai multe fluxuri de transport sau fluxuri IP prin intermediul unui transportator satelit în ideea de a ocupa mai bine banda decât în cazul aplicării standardului clasic. Un exemplu de transmisie multistream este frecvenţa 11,509 GHz, H, 29500, de la 5 grade vest, care are mai multe streamuri: pe stream-ul 1 se transmit programele France 2 HD, France 4 HD, France O, FranceInfo şi France 3 Sat HD.; pe stream-ul 4 se transmit programele M6 HD, W9 HD, Arte HD, France 5 HD şi 6ter; iar pe stream-ul 6 programele TF1, NRJ 12 HD, TMC HD, TFX şi  LCP HD. Deci programele sunt transmise pe stream-uri diferite care sunt “împachetate” pe aceeaşi frecvenţă.

Golden Interstar Alpha X este un receptor în trend cu moda, cu un design minimalist şi ergonomic. Carcasa e de calitate, foarte bine aerisită, oferind şi suport pentru prinderea pe perete. Cu toate că dimensiunile lui Alpha X sunt de doar 13,5 x 9 x 2,5 cm, fiind ceva mai mare ca un G-150 Android Tv Box, după 24 de ore de utilizare continuă, acest receptor era doar călduţ la atingere, ceea ce demonstrează o bună degajare termică.

Pe panoul frontal al receptorului regăsim un LED de stare şi un afişaj cu 7 segmente care poate fi setat să afişeze ceasul şi în modul standby.

Pe panoul din spate avem conectorul F pentru conectarea antenei de satelit la receptor, urmat de un conector RJ45 pentru ethernet, iar lângă acesta avem conectorul HDMI, o ieşire audio digitală şi o ieşire A/V.

Pe panourile laterale avem două porturi USB 2.0, unul pe o parte şi unul pe cealaltă parte. Un conector pentru conectarea adaptorului infraroşu pentru telecomandă şi un cititor de card-uri CONAX pe o parte, iar pe cealaltă parte avem o mufă RS232 şi conectorul pentru alimentatorul extern.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

Alpha

Golden Interstar HD FTA S2

Modelul pe care dorim să vi-l prezentăm este Golden Interstar HD FTA S2 şi face parte din categoria “entry level”. GI HD FTA S2 este destinat publicului care dispune de un buget limitat, însă doreşte să recepţioneze canale româneşti sau străine transmise liber pe satelit. El este unul dintre cele două receptoare full HD lansate recent de compania Golden Media (celălalt aparat este modelul Alpha X).

Receptorul Golden Interstar HD FTA S2 dispune pe panoul frontal de un afişaj cu 7 segmente, un buton mare de power pentru pornirea, respectiv oprirea, receptorului, alături de încă două butoane folosite pentru comutarea de pe un canal pe altul (sus/jos). Tot pe panoul frontal mai remarcăm prezenţa unui port USB 2.0, alegere potrivită în contextul în care set top box-ul dispune şi de capabilităţi multimedia. În comparaţie cu modelul anterior Golden Interstar HD FTA S partea din spate nu rezervă nici o surpriză. Pe lângă intrarea clasică de semnal pentru satelit, receptorul mai oferă două opţiuni de conectare la televizor: HDMI pentru televizoarele plate (noi) şi SCART pentru cele cu intrare A/V analogică (CRT). Tot aici găsim o ieşire audio digitală optică pentru un sunet de calitate în cazul conectării la un sistem audio extern cu decodare Dolby şi, nu în ultimul rând, comutatorul pentru oprirea/pornirea alimentării cu curent a receptorului (care este întotdeauna o idee bună să existe). Această abordare simplă, minimalistă, nu este un dezavantaj, deoarece acest model este adresat unor clienţi fără pretenţii deosebite vizavi de posibilităţile de conectare ale aparatului.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

GoldenInterstarFTA

Amiko HD-8155 cu HEVC

Un model Amiko din noua gamă care ştie citi codecul HEVC, HD-8155 este un model low cost (doar 215 de lei). Este un model de dimensiuni medii 220x160x40 mm, construit pe o platformă Ali (dual procesor, la 594 MHz şi 337 MHz), memorie Flash Memory de 8 MB şi DDR3 RAM de 128 MB. Are intrare HDMI (full HD), 2 sloturi USB (se poate pune Wifi pe USB), port Ethernet (reţea), port RS-232, S/PDIF coaxial şi instrare Scart (importantă pentru televizoarele mai vechi). Nu în utlimul rând, are buton de pornit/oprit şi cititor de card Conax (am încercat cartela TVR). Vine cu cablu HDMI la pachet.

Aparatul poate stoca 6.000 de programe TV sau radio. Softul cu care vine este cel clasic la modelele recente Amiko, solid şi funcţional.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

Amiko8155

Utilizarea generatoarelor de zgomot alb de la Rover în aplicaţii RF

În practica recepţiei semnalelor de radiofrecvenţă utilizarea unui generator de zgomot poate simplifica şi poate scurta rezolvarea anumitor probleme din teren sau laborator. Din acest motiv am considerat că ar fi interesantă şi utilă prezentarea unor aplicaţii concrete ale generatoarelor de zgomot de la Rover.

Dar ce este un generator de zgomot? Un generator de zgomot ideal este un dispozitiv electronic capabil să genereze un semnal aleator de bandă foarte largă (teoretic infinită) cu un nivel constant. În realitate, nivelul relativ constant al semnalului de ieşire se poate obţine pentru benzi de frecvenţă mai mult sau mai puţin înguste, începând cu spectrul de audiofrecvenţă şi terminând cu spectrul radio (ordinul sutelor de megahertzi sau chiar a câtorva gigahertzi). Există două mari tipuri de generatoare de zgomot: generatoare de zgomot alb, cu nivel constant al semnalului în banda frecvenţelor de lucru şi generatoare de zgomot roz la care nivelul semnalului de ieşire scade cu frecvenţa (puterea rămâne constantă cu dublarea frecvenţei). În radiofrecvenţă, principial, zgomotul de bandă largă se poate obţine prin polarizarea inversă a unei joncţiuni semiconductoare (de obicei tranzistor sau diodă Zener), lărgimea şi liniaritatea benzii de frecvenţă depinzând în mod direct de dispozitivul electronic utilizat. Nu intrăm în detalii suplimentare legate de construirea unui generator de zgomot, deoarece nu este scopul acestui material, cei interesaţi putând găsi pe Internet multe surse de inspiraţie.

Ce este demn de reţinut pentru generatoarele de zgomot alb de la Rover este că au o bandă de frecvenţă de lucru de la 4 MHz la 2150 MHz pentru modelul CNG 90 STC şi până la 2500 MHz pentru CNG 70 USB, făcându-le foarte utile atât pentru domeniul televiziunii terestre, prin cablu şi satelit, dar şi pentru domeniul comunicaţiilor digitale terestre (LTE).

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

Rover

Optical link TX/RX – soluţie eficientă şi la preţ scăzut de la Global Invacom

În acest număr al revistei (3/2018) continuăm să vă prezentăm noi soluţii de transmitere la distanţă a semnalelor din sisteme de recepţie combinate – DVB S/S2 – FM – DAB – DTT, modalităţi de recepţie şi reconversie a semnalelor utilizând medii optice de transmisie. Vom analiza un caz particular cu echipamente de cost redus, dar care implică şi câteva limitări în utilizare. Sistemul prezentat a fost conceput pentru a recepţiona o polaritate de satelit împreună cu semnale FM, DAB şi DTT şi a retransmite împreună aceste semnale pe o singură fibră optică. Pentru a transmite şi celelalte polarităţi sistemul a fost conceput în aşa fel încât să se poată adăuga transmiţătoare optice suplimentare, funcţionând pe o singură sursă de alimentare. În cazul în care se doreşte retransmiterea în totalitate a unui satelit se vor utiliza 4 fibre optice pentru distribuţie.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

Invacom

Alfa Omega TV are noi parametri de recepţie

Începând din 25 iulie, programul Alfa Omega TV este difuzat pe aceeaşi frecvenţă cu Favorit TV, adică 12,717 GHz, H, 6403, 3/4, DVB-S2, la 16 grade est. Pachetul cu Etno şi Taraf în care era cuprins până acum recent a dispărut de câteva săptămâni şi probabil nu va mai reveni.

Zgemma H9S 4K – un receptor eveniment

Familia Zgemma H9S, H9T şi H9S+ 4K este într-adevăr o premieră, fiind vorba despre primul receptor bazat pe un chipset compatibil AML, în cazul acesta Hi3798MV200, care are o imagine Enigma2 nativă (!) şi nu una “derivată” din Linuxul aflat la baza implementărilor Android actuale.

Să facem cunoştinţă: o carcasă în stilul fabricantului, ceva mai mică şi lipsită de tradiţionalul afişaj numeric, dar cu o siglă luminoasă, cu o conectică puţin cam săracă. Are conector Ethernet, 2 x USB, o mufă jack AV şi conectorul HDMI, dar are şi o lipsă majoră: cardreaderul.

Configuraţia maşină este adaptată necesităţilor reale ale unei imagini Enigma2:

– Chipset Hi3798MV200 quadcore 1.5 GHz (AML s-905D)

– Tuner DVB-S2X

– 256 Mb NAND Flash (!)

– 1 Gb RAM DDR3

– HDMI 2.0 2160p60

Pare un receptor 4K construit să fie cât mai ieftin, oarecum în stilul lui VU+Zero 4K, dar bazat pe un chipset mult mai ieftin (dar având resurse de calcul şi grafice similare) şi cu mai puţine resurse de memorie.

În debutul prezentării vă spuneam că este vorba despre o familie de receptoare Zgema: H9S, H9T şi H9S+, iar acesta din urmă are în “+” un slot CI+ şi preţul! Prezenţa slotului CI+ mi se pare inutilă, el este prezent pe orice TV 4K, aşa că aici era mult mai util un smartcard reader.

Evenimentul văzut de mine este unul de natură soft, şi anume: de data aceasta sunt eliminate principalele limitări soft datorate conceptului FW Android (DTB), versiunii vetuste de Linux moştenite tot de la Android (3.19) şi trecerea la o imagine nativă bazată pe un Kernel Linux de versiune 4.4.x sau superioară! Rămâne să vedem ce spun testele. În principiu, această reuşită ar trebui să asigure performanţe aproape similare receptoarelor 4K construite pe platforme Broadcom!

Şi pentru că am ajuns la capitolul soft, trebuie să menţionăm că receptorul vine cu OpenATV 6.1 nativ, versiune cu probleme şi care trebuie schimbată urgent cu OpenATV 6.2 la zi sau eventual opţional cu OpenPLi 6.1. Aşteptările pe linie soft mi-au fost total răsplătite… eternul OpenATV este o imagine care i se potriveşte ca o mănuşă.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

zgemma