În lumea de astăzi tehnologia avansează într-un ritm alert. Dacă în marea majoritate a cazurilor acesta este un lucru bun, există şi cazuri în care fenomenul se dovedeşte a fi un lucru mai puţin bun, spre exemplu, pentru împătimiţii de recepţie satelit sau mai bine spus pentru buzunarele lor. Mai precis faptul că au apărut servicii de streaming online sau faptul că, pe de o parte, avem nevoie de antene satelit de dimensiuni tot mai reduse pentru recepţia programelor de pe unii sateliţi, dar, pe de altă parte, avem nevoie de antene tot mai mari pentru alţi sateliţi, din dorinţa distribuitorilor de a-şi proteja conţinutul cât mai mult prin reducerea zonei de acoperire a acestor spoturi pe anumite zone. Cel mai nou exemplu sunt sateliţii Eutelsat de la 5 grade vest: chiar dacă în zonele cu acoperire recepţia acestor sateliţi este posibilă cu o antenă mică, la noi trebuie antene tot mai mari pe măsură ce ne deplasăm spre estul ţării. Aceşti factori au dus în timp la dispariţia de pe piaţă a producătorilor clasici de actuatoare şi poziţionere. Prin producători clasici ne referim la cei pentru utilizare neprofesională si care produceau aceste echipamente în cantităţi mari la preţuri reduse (spre exemplu, actuatoarele Strong).

Ce sunt actuatoarele? Actuatoarele sunt echipamente necesare pentru mişcarea şi funcţionarea dispozitivelor de recepţie prin satelit, cum ar fi echipamentele de imagistică a pământului, senzorii sau în cazul nostru antenele satelit, dar şi pentru panouri solare, porţi, uşi automate etc. Bineînţeles că nu orice actuator se poate folosi pentru rotirea antenelor satelit. În cazul nostru avem actuatoarele liniare, aceste dispozitive fiind proiectate pentru a oferi o mişcare precisă, atât de necesară în acest gen de aplicaţii.

Actuatoarele Summit pentru rotirea antenelor satelit oferite de firma Peruvision sunt modelul ST şi sunt echivalentul unui actuator Strong de 36 gros, dar a cărui lungime a braţului diferă. Astfel, avem următoarele modele în funcţie de lungimea braţului: ST025-36 are 25 cm – echivalentul braţului unui actuator de 12 inch, ST045-36 are 45 cm – echivalentul braţului unui actuator de 18 inch, ST055-36 are 55 cm – echivalentul braţului unui actuator de 24 inch şi ST085-36 are 85 cm – echivalentul braţului unui actuator de 36 inch.

Aceste actuatoare sunt dotate cu un motor care are o tensiune de alimentare de 36V curent continuu şi care împinge braţul actuatorului precis şi extrem de puternic. Viteza de deplasare este între 1-3 mm / secundă, în funcţie de sarcină. Iar consumul de putere la sarcină maximă (600 kg) este de 2,5 A. Iar împreună cu angrenajele din oţel solide şi o construcţie generală foarte robustă asigură o capacitate mare de încărcare şi o durată de viaţă lungă (vezi poza cu angrenajul).

Conexiunea cu poziţionerul se poate face în două moduri. Primul mod este cel prin care utilizatorul foloseşte cablul de conectare de 1 metru deja montat pe actuator la care conectează restul de cablu până la poziţioner. Ceea ce face ca această parte a instalaţiei să fie mai rapidă şi mai uşoară. De menţionat că producătorul nu a făcut rabat la acest cablu de 1 metru, fiind unul adecvat acestui echipament. Al doilea mod este înlăturarea cablului deja existent (nerecomandat) şi legarea noului cablu care vine de la poziţioner direct pe blocul de borne intern al actuatorului, operaţiune care dacă e făcută greşit poate duce la defectarea actuatorului şi automat la pierderea garanţiei.

Extinderea şi retragerea tijei acestor actuatoare sunt controlate prin schimbarea polarităţii. Iar când sunt atinse limitele maxime, adică deschiderea maximă sau respectiv deschiderea minimă, stabilite de producător, actuatorul se opreşte automat. Actuatoarele Summit au încorporat un senzor reed cu o rezoluţie de 1 x impuls / mm. Ambele comutatoare de limită (extensie / retragere) pot fi setate după cum doriţi, fără a depăşi limita maximă şi minimă impusă de producător, iar cursa poate fi astfel adaptată la utilizarea dorită.

Pentru fixarea actuatorului avem o clemă masivă care asigură o fixare sigură şi de durată a acestui echipament. Nuca din capul actuatorului (ca şi cea de pe clema de fixare) este una de foarte bună calitate, un alt plus care va conferi o fiabilitate mare în timp. În plus, actuatorul are clasa de protecţie IP65, având rezistenţă la praf, oferind protecţie completă împotriva contactului cu praful, dar şi protecţie împotriva jetului de apă (duză) din orice unghi.

Dacă sunteţi în căutarea unui actuator de calitate, fiabil şi puternic, dar la un preţ bun, merită să luaţi în considerare şi acest actuator oferit de compania Peruvision. (Nicolae Jurcuţ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s