Amiko Mini Combo 4K este un receptor clasic cu chipset Ali şi după părerea mea este un mic eveniment! Realizarea lui marchează debutul epocii “4K” la ALI, şi cum evenimentele de azi din “lumea DVB”, o lume care devine pe zi ce trece tot mai mică, sunt puţine, nu puteam să-l pierdem din vedere.

Ce-i nou la Amiko Mini Combo 4K? Evident, chipsetul Ali capabil să recepţioneze şi să decomprime streamuri comprimate HEVC 4K!

Pe de o parte, se poate spune că nu este chiar o mare noutate, pentru că chipsetul Ali M 2261/2262 a apărut acum mai bine de un an. Totuşi, trebuie să precizez că receptoarele construite pe baza lui, receptoare despre care avem rezultate de testare, au avut până acum comportamente contradictorii. Aşa că acest model este o premieră, pentru că asigură o funcţionare stabilă şi cu un raport preţ/performanţă foarte bun, chiar dacă unele lucruri mai pot fi îmbunătăţite. Aşa că am încercat să lămurim secretul reuşitei, cu împricinatul pe masa de “disecţie”…

Ca de fiecare dată, începem cu specificaţiile tehnice sumare: chipsetul este unul dual core, la 1 GHz, care dezvoltă circa 4000 DMIPS, suficient pentru scopul propus! Platforma soft a celor de la Ali se numeşte TDS, iar cei care au realizat receptorul sunt mai vechii noştri prieteni de la Amiko Ali, o echipă care face aparate de 10 ani.

Evident că în specificaţiile complete mai apar următoarele dotări: Ethernet, 2xUSB, cardreader şi SPDIF coaxial şi un port HDMI 2.0. Specificaţiile de memorie RAM sunt: 256 Mb (DDR3) şi respectiv 8 Mb Flash şi stârnesc un pic mirarea. Pare a fi foarte puţin, dar în testare s-a dovedit că chipsetul ALI este foarte eficient în decompresie HEVC şi nu necesită buffering excesiv, aşa că memoria internă îi ajunge (desigur, îi ajunge pentru a recepţiona şi reda corect programe transmise prin satelit, nu pentru navigare pe Internet).

Interfaţa arată până la un punct cam la fel ca la orice alt receptor cu Ali, diferenţa o fac funcţiile specifice, foarte puţine de altfel. Dacă sunteţi familiar cu vechile receptoare Ali HD, vă veţi regăsi într-un mediu cunoscut.

Testarea receptorului a fost una fără surprize! Nimic din meniurile uzuale nu lasă să se înţeleagă că dedesubt este un receptor 4K, exceptând rezoluţia posibilă la ieşire! În rest, aveţi toate funcţionalităţile întâlnite la receptoarele gamei de vârf Ali HD: CAS Conax, MCAS sau EMU le regăsim şi aici. Receptorul este sprinten prin meniuri, are un zapping decent şi calitatea imaginii este la nivelul obişnuit în 4K.

Am testat toate programele 4K pe care le-am găsit şi receptorul s-a descurcat foarte bine, cu o excepţie, un program transmis la 1 grad în format MPEG-4 AVC în loc de HEVC (Heritage TV). Problema – care s-a rezolvat între timp – a fost la nivelul driverului video al fabricantului chipsetului care nu s-a gândit că vor mai fi transmisii 4K cu codecuri mai vechi şi mai slabe. Diferenţa între AVC şi HEVC, mai precis una dintre diferenţe, este că AVC decupează imaginea în macroblocuri de dimensiune fixă şi HEVC – de dimensiuni variabile (4×4, 16×16 sau 64×6), astfel încât fineţea detaliilor redate poate fi net superioară la HEVC. Genul acesta de transmisie ocupă bandă suplimentară oferind o calitate inferioară şi e condamnată la dispariţie. Este posibil să mai apară transmisii cu care aparatul să nu se descurce, pentru că ţinta lui nu sunt excepţiile.

Tunerul satelit este capabil S2X şi puteţi vedea posturile italiene şi franceze de la 5 grade vest (ce se mai poate vedea, după cum am discutat cu altă ocazie). Tunerul are o sensibilitate decentă, ceea ce trebuie să meargă… merge, fără vreun exces de nici un fel.

Deşi fabricantul a decis să folosească o carcasă comună, din plastic banal, poate cu un pic de ventilaţie naturală suplimentară, Amiko Mini 4K Combo este foarte stabil termic. Şi am verificat asta după multe ore de recepţie continuă a unui canal 4K! După părerea mea, Amiko Mini 4K Combo este un receptor reuşit, face tot ce trebuie, fără a oferi o puzderie de funcţii inutile, adresate unui număr restrâns de utilizatori, facilităţi dintre care unele au prostul obicei să expire după o vreme… Ca de obicei am beneficiat de suportul tehnic şi logistic al echipei Digital Satelit http://www.digitalsatelit.ro, tel. 0264-583.32. De precizat că sunt disponibile trei modele (doar satelit, doar cablu şi terestru şi respectiv combo, diferenţa de preţ fiind mică, de la 225 de lei la 270 de lei modelul combo). Iată că avem un receptor 4K perfect funcţional la categoria low cost, lucru pe care îl aşteptam de ceva vreme…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s