În continuare vom discuta despre un satelit geostaţionar mai puţin cunoscut de către publicul larg, dar care are dotări neobişnuite de mare interes pentru radioamatori. Satelitul Es’Hail-2 este poziţionat la 26 Est (practic mai degrabă la 25,9 Est), este construit de către Mitsubishi Electric Japonia şi este finanţat de Es’hailSat Qatar Satellite Company şi Qatar Amateur Radio Society (QARS). El a fost lansat cu o rachetă purtătoare Falcon 9, în noiembrie 2018, de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, de către contractorul SpaceX.

Pe lângă transponderele “direct-to-home”, dedicate pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (noi suntem în afara zonei de acoperire), acest satelit mai are în dotare şi un transponder linear cu lărgimea de bandă de 250 KHz (10,489550-10,489800 GHz), respectiv de 8 MHz (10,491000-10,499000 GHz), dedicat radioamatorilor de pe mai bine de o treime de glob (acoperă bine o suprafaţă imensă).

Radioamatorismul este un hobby care concomitent este şi un serviciu de utilitate publică. Acest hobby devine de utilitate publică în cazul calamităţilor naturale, în situaţii de urgenţă, atunci când sistemele de telecomunicaţii clasice nu mai sunt funcţionale. De exemplu, imediat după atentatele de la 11 septembrie, radioamatorii au facilitat comunicarea între diverse servicii de intervenţie, pompieri, salvare etc. (ale căror antene se aflau pe cele două turnuri care s-au prăbuşit). Comunitatea de radioamatori numără azi peste 3 milioane de membri autorizaţi la nivel mondial, care la nevoie pote prelua transmiterea informaţiilor pe calea undelor radio pe tot globul, folosind echipamentele din dotare, respectând un protocol strict de comunicare.

Acest hobby nu urmăreşte interese economice, doar dezvoltarea individuală în domeniile electronicii şi a propagării undelor radio. Un radioamator deţine un echipament de emisie-recepţie care corespunde prevederilor internaţionale reglementate, pe care le poate folosi doar în urma susţinerii unui examen şi după obţinerea unei licenţe cu indicativ. În spectrul frecvenţelor radio, radioamatorismului îi sunt alocate numeroase intervale de frecvenţe, unde se desfăşoară acest hobby, care implică muncă neîntreruptă de optimizare şi perfecţionare a echipamentelor de emisie-recepţie, precum şi ale antenelor aferente.

Istoria radioamatorilor începe odată cu istoria radiocomunicaţiilor. Radioamatorii au şi un sfânt protector, Sfântul Maximilian Kolbe, un preot catolic polonez (de etnie germană) care a fost radioamator. În 1941, acesta a ales să moară pentru a salva viaţa unui străin în lagărul de la Auschwitz. El a fost canonizat de Papa Ioan Paul al II-lea în 1982.

După peste 100 de ani de existenţă a acestui hobby, nişte radioamatori cu posibilităţi finanaciare au facilitat plasarea pe acest satelit a unui transponder linear dedicat doar lor. Prin acest transponder pot avea loc simultan 50 de legături radio (NB – narrow band) şi câteva transmisiuni TV de amator (WB – wide band).

Modurile de lucru în cadrul NB sunt prezentate în imaginea de mai jos.

Frecvenţa de uplink este 2,4 GHz, cu polarizare circulară dreapta, iar frecvenţa de downlink este 10.489 GHz, cu polarizare verticală.

Amprenta satelitului acoperă mai mult de 1/3 din suprafaţa globului, din Brazilia până în Thailanda, respectiv din Arctica până în Antarctica (acoperirea pentru radioamatori este prezentată în imaginea de mai jos).

Operatorul satelitului Es’hailSat pune la dispoziţia radioamatorilor (şi nu numai) o interfaţă web, unde pot fi urmărite în timp real transmisiunile care au loc pe acest transponder. Adresa: https://eshail.batc.org.uk/nb.

Cu ajutorul celor 3 balize existente, la capete şi la mijlocul benzii alocate, se pot calibra echipamentele de emisie-recepţie. La prima vedere, echipamentele necesare realizării unei legături radio prin QO-100 (indicativul satelitului) par simple, dar la punerea în practică intervin greutăţile specifice acestui hobby. Balizele mai sus menţionate emit continuu semnale care conţin date codate de telemetrie ale satelitului.

Antena cu care se poate accesa acest transponder se compune dintr-o antenă offset de minim 60 cm, cu un LNC (LNB) clasic (sau modificat pentru acest scop), cu o antenă specială de emisie cu polaritate circulară dreaptă. Această antenă de emisie (2,4 GHz) poate fi montată chiar în faţa LNC-lui deoarece nu obturează semnalele de downlink (de 10 GHz), având în vedere diferenţa de lungime de undă (frecvenţa) între emisie şi recepţie (vezi imaginile). Frecvenţa transponderelor care transmit televiziune clasică prin satelit începe dela 10,492 GHz, V. Receptorul şi emiţătorul care se află la capătul sistemului mai sus menţionat poartă numele de transceiver (format din cuvintele transmit şi receive). Există şi alternative la sistemul mai sus descris (dar care în principiu fac acelaşi lucru).

Cei interesaţi de mai multe detalii legate de acest satelit şi de radioamatorism pot vizita următoarele adrese: https://amsat-dl.org/en/eshail-2-amsat-phase-4-a/; https://www.radioamator.ro.

Máté Károly (YO6GZJ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s