Vă prezentăm o antenă de satelit offset de diametru relativ mare, de foarte bună calitate, recomandată în primul rând aplicaţiilor profesionale, dar şi recepţiei individuale prin satelit pentru cazul semnalelor slabe, la limita de recepţie.

Antena offset de 1,8 metri de la Global Skyware iese în evidenţă prin câteva detalii. Faptul că antena este construită din plastic este un avantaj, deoarece aceasta este practic imună la coroziune. De asemenea, faptul că reflectorul este turnat dintr-o singură bucată prin procedeul de turnare cu matriţă încălzită şi că este ranforsat pe spate cu o reţea de nervuri tot din plastic, garantează precizia maximă a formei antenei precum şi rigiditatea şi stabilitatea mecanică a acesteia. 

Producătorul garantează operarea normală a antenei în condiţii de vânt până la viteze de 80km/h şi pentru o gamă de temperaturi cuprinsă între -50 la +80 C. Proprietăţile mecanice ale antenei sunt garantate pentru vânturi cu viteze de până la 200 km/h. În ce priveşte condiţiile atmosferice, antena poate fi utilizată şi în medii cu aer sărat, deoarece este certificată conform cu standardele de testare ASTM-B117.

Suprafaţa activă a reflectorului este acoperită cu o folie specială, cu proprietăţi reflectorizante pentru semnalele electromagnetice, dar neutră la radiaţia solară. Antena poate funcţiona în ambele benzi de frecvenţe, C şi Ku. Câştigul în banda C este de 35,3 dBi la frecvenţa de 3,95 GHz, iar în banda Ku este de 45,5 dBi la frecvenţa de 11,95 GHz. Directivitatea este de 3 grade în banda C şi de 1 grad pentru banda Ku pentru o variaţie a semnalului recepţionat de 3 dB. Raportul de unde staţionare (VSWR) este de 1,4:1 pentru banda C şi de 1,3:1 pentru banda Ku în timp ce temperatura de zgomot a antenei este de 36 K pentru banda C şi de 31 K pentru banda Ku, la un unghi de elevaţie de 30 grade.

Montura antenei este fixă, de tip Az/El şi este protejată la coroziune prin zincare la cald. Un alt avantaj este faptul că montura se livrează preasamblată. Aceasta oferă o plajă a unghiului de elevaţie între 10 şi 90 şi a unghiului de azimut de 360 grade. Montura oferă posibilitatea de reglaj fin atât pentru unghiul de elevaţie cât şi pentru unghiul de azimut, lucru deosebit de important în cazul antenelor de diametru mare. Diametrul exterior recomandat pentru ţeava utilizată ca suport pentru antenă este de 11,4 cm (4,5 inchi).

În ce priveşte braţul de susţinere al LNB-ului, acesta este sprijinit suplimentar din lateral de două ţevi pentru asigurarea unei rigidităţi superioare. Antena Global Skyware poate funcţiona cu orice tip de LNB datorită suportului LNB-ului şi a accesoriilor incluse. Braţul LNB-ului se termină cu un sistem de prindere cu colier pentru LNB-uri offset cu ghid de undă de 40 mm. În acesta se poate monta prin intermediul a două adaptoare pentru feedhorn şi un ghid de undă cu ieşire pe flanşă de tip C120, inclus printre accesoriile antenei. Pentru acest caz se pot folosi LNB-urile cu flanşă utilizate de obicei la antenele parabolice. Pentru cazul LNB-urilor cu flanşă de tip WR75 (interior dreptunghiular) există un alt adaptor inclus în lista de accesorii, ce se intercalează între flanşa ghidului de undă de tip C120 şi flanşa LNB-ului de tip WR75. În acest caz se pot folosi LNB-urile profesionale cu oscilatoare locale cu buclă PLL. Pe lista de accesorii este inclusă şi o carcasă suplimentară din plastic, cu capac, pentru protejarea LNB-ului de intemperii. Aceasta este însă potrivită ca dimensiuni doar pentru LNB-urile cu flanşă cu carcasa cilindrică, în prelungirea ghidului de undă, şi nu la 90 grade faţă de axa ghidului de undă. Opţional se poate comanda şi varianta de ghid de undă pentru polarizare circulară sau varianta pentru banda C.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2020 al revistei Info Satelit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s