Mitre 10 este campionatul intern din Noua Zeelandă, cunoscut anterior sub numele de ITM Cup şi mai înainte ca Air New Zealand. Mitre 10 este sponsorul la zi al competiţiei, un mare lanţ de magazine de materiale de construcţii, instalaţii, electrocasnice etc.

Este oricum cel mai frumos campionat intern din lume, iar începutul ediţiei din acest an a fost probabil cea mai spectaculoasă de până acum, din cauza pandemiei. Competiţia este una care se desfăşoară în fiecare toamnă europeană (primăvară în emisfera sudică), iar de obicei jucătorii selecţionaţi în echipa naţională sunt prinşi în întâlniri internaţionale şi nu participă la ea. De asemenea, alţi jucători pleacă în Europa sau Japonia peste vară, după ce se termină ediţia anuală de Super Rugby. Acum, din cauza pandemiei, aproape toţi au fost acasă şi au jucat pentru echipele lor de club, ceea ce a adus un plus unei competiţii care era oricum o încântare. În acest moment, lotul naţional s-a reunit pentru meciurile de toamnă, aşa că raportul de forţe s-a schimbat pentru unele echipe, dar spectacolul este la locul lui.

Ediţia din acest an a început pe 11 septembrie şi se termină pe 27 noiembrie (meciurile se joacă în weekend, dimineaţa după ora României). Foarte pe scurt, la competiţie participă 14 echipe de club, împărţite în două grupe valorice, dar fiecare echipă joacă nu doar cu toate echipele din grupa sa valorică, ci şi cu 4 echipe din grupa valorică inferioară (total de 10 etape în sezonul regulat, 5 meciuri acasă, 5 în deplasare). Evident, diferenţele dintre cele 14 echipe sunt foarte mici şi nu e nici o mare surpriză ca o echipă din divizia a doua să bată o echipă din prima divizie (valorile sunt apropiate şi rivalităţile durează de mai bine de 100 de ani).

Echipele clasate pe primele 4 locuri în sezonul regulat joacă semifinale şi finala pentru titlu în prima grupă şi respectiv joacă pentru promovare în grupa a doua. Ultima echipă din prima grupă retrogadează în grupa a doua. Nu există retrogradare din grupa a doua, cele 14 echipe acoperind toată ţara. Există desigur şi alte niveluri inferioare la care se joacă rugby în Noua Zeelandă, dar acesta este nivelul la care jucătorii sunt profesionişti sau semiprofesionişti. În presa locală s-a discutat posibilitatea de a exista o formă de retrogadare/promovare, dar faptul că aceste echipe acoperă teritoriul ţării (sunt practic echivalentul unor echipe judeţene de la noi) şi necesitatea de a asigura finanţarea stabilă a echipelor a făcut ca să fie ales acest sistem.

În cadrul acestui campionat se pune în joc şi cel mai vechi trofeu din rugby-ul neozeelandez, numit Ranfurly Shield (datează din 1904). Acesta era cel mai important trofeu înainte de era profesionistă şi stârneşte numeroase pasiuni şi acum (în orice caz, atrage cu siguranţă atenţia presei). Deţinătorul trofeului trebuie să-l pună în joc în mai multe partide (cel puţin 7) disputate pe teren propriu în cursul unui an. Aceste partide pot să fie în diferite competiţii şi chiar amicale, dar în practică, în epoca profesionistă, trofeul se câştigă în cadrul Mitre 10. El se câştigă întotdeauna în deplasare şi se pierde acasă. În caz de egalitate, deţinătorul trofeului îl păstrează.

Din cele 14 echipe se selectează jucătorii celor 5 francize care participă la competiţia anuală Super Rugby. Viitorul Super Rugby este incert în acest moment, atât din cauza pandemiei, cât şi din cauza unor extinderi ale formatului din ultimii ani care nu au fost foarte reuşite. După întreruperea din 2020, s-au organizat campionate locale în Noua Zeelandă şi în Australia peste vară, iar acum (10 octombrie – 21 noiembrie) este în desfăşurare o astfel de competiţie în Africa de Sud, care e numită Super Rugby Unlocked. Ea se joacă într-un format mai neobişnuit, într-o combinaţie cu tradiţionala Currie Cup (cea mai veche competiţie de club din lume, datând din 1891).

Viitorul Super Rugby este incert şi pentru că echipele sud-africane şi-au exprimat intenţia de a juca în Europa, mai precis în Liga Celtică, numită astăzi Guiness Pro 14. Deja în ultimii doi două echiope sud-africane au jucat aici, dar una dintre echipe Southern Kings a dat faliment peste vară şi cealaltă (Cheetahs) a renunţat să joace în Europa acest sezon din cauza pandemiei. Dar, la nivel de principiu, echipele sud-africane se vor întoarce în Pro 14 după ce trece nebunia pe care o trăim. Nu ştim încă în ce condiţii (ştim doar că s-ar putea să fie mai multe!).

Cu siguranţă se va găsi o formă de desfăşurare pentru sezonul de Super Rugby care ar trebui să înceapă în februarie 2021, dar încă nu s-a stabilit nimic. Oricum, până atunci, găsiţi pe Internet linkuri pentru a vedea meciuri din Mitre 10 şi Super Rugby Unlocked.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s