Eutelsat 5 West B a intrat în funcţiune şi deja cea mai mare parte a transponderelor s-au mutat pe el, practic toate transponderele care transmit programe în format multistream. Evident, recepţia este mai slabă în România. De asemenea, din informaţiile disponibile, recepţia se înrăutăţeşte pe măsură ce te deplasezi spre est. Spre exemplu, la Cluj, cu o antenă de 110 cm, se pot recepţiona aproape toate frecvenţele, iar în sud-estul ţării, un prieten care are aceeaşi antenă mai prinde doar posturile italiene RAI.

France4

Câteva concluzii:

1) Antenele sub 110 cm au puţine şanse de recepţie stabilă, cu excepţia posturilor publice italiene RAI, care sunt transmise mai puternic.

2) Dacă sunteţi la limită, este de dorit să încercaţi un reglaj suplimentar al antenei şi al LNB-ului pentru noul satelit – operaţiunea poate aduce un plus de câteva procente de semnal care pot face diferenţa.

3) Cu siguranţă, se putea şi mai rău. Pentru mulţi dintre noi, o antenă medie, în intervalul 1,1-1,5 metri, depinde de poziţia geografică, este o soluţie pentru majoritatea programelor (nu pentru toate).

4) Rămâne de văzut ce se întâmplă cu programele italiene şi cât vor mai rămâne la 5 grade vest, pentru că noile transpondere de la 9 grade est sunt practic inaccesibile.

5) Transferul pe noul satelit nu s-a încheiat pentru toate transponderele de pe vechiul satelit. Suntem încă într-o perioadă de tranziţie, ajustări ulterioare ale semnalului sunt posibile.

Testele au fost făcute fără nici un reglaj suplimentar (care cred că foloseşte în acest caz). Pentru că nu am avut la dispoziţie valori exprimate într-o formă care să dea informaţii precise, ci doar nişte procente date de receptor şi aceste procente – am mai explicat altădată – sunt un model care e prea vag pentru gustul meu, am împărţit recepţia în 3 segmente: 1) semnal bun – se pot urmări şi când plouă tare (desigur, nu pe vreme de potop, când nu se mai vede nimic); 2) semnal mediu – semnalul e stabil şi se vede şi când cerul e acoperit şi la ploaie uşoară, e probabil ca atunci când începe să plouă mai serios să aveţi probleme; 3) semnal slab – se recepţionează cursiv pe vreme bună, dar este la limită şi oricând puteţi avea probleme.

Să vedem în continuare care e situaţia cu frecvenţele care transmit programe multistream.

11,013 GHz, V – semnal bun – programe Rai

11,179 GHz, V – semnal bun – programe Rai HD

11,509 GHz, H – semnal mediu – programe franceze (France 2, M6 etc.)

11,637 GHz, V – semnal bun – programe regionale Rai 3

11,675 GHz, H – semnal bun – programe regionale Rai 3

12,522 GHz, V – semnal mediu – Italia 1, Rete 4 şi Canale 5 HD

12,543 GHz, H – fără semnal – posturi italiene (Alice, TV8 etc.)

12,585 GHz, H – semnal slab – posturi italiene codate

12,606 GHz, V – semnal mediu – posturi italiene (Sport Italia)

12,627 GHz, H – semnal mediu – posturi italiene codate

12,648 GHz, V – fără semnal – posturi franceze

12,669 GHz, H – semnal slab – posturi italiene (Italia 1 etc.)

De asemenea, pentru francofonii amatori de posturi de radio precizez că cele două frecvenţe de pe nou satelit: 11,472 GHz, H, 9900, 4/5, dvb-s2/qpsk şi 11,480 GHz, H, 3215, 3/4, dvb-s2/8psk se recepţionează cu semnal bun.

Rai-HD

Italia1HD

SportItalia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s