2_OF60

Antena are un rol esenţial în lanţul de recepţie, indiferent de tipul transmisiei radio, fiind elementul care converteşte radiaţia electromagnetică în semnal electric. Din acest motiv performanţele instalaţiei de recepţie depind în mod direct de performanţele antenei, în timp ce calitatea materialelor şi precizia execuţiei antenei influenţează decisiv uşurinţa reglării antenei şi stabilitatea recepţiei în timp.

Datorită evoluţiei tehnologice din domeniul transmisiilor de televiziune prin satelit, diametrul antenelor de recepţie s-a redus drastic, diametrul cel mai întâlnit, mai ales pentru cazul operatorilor DTH, fiind în jurul valorii de 60 cm. Din acest motiv am testat două modele de antene offset din oferta curentă a firmei Peruvision, modelul OF60 respectiv OF80. Primul model are dimensiunea efectivă de 65×59 cm, în timp ce al doilea model are dimensiunea efectivă de 79×71 cm. Ambele antene sunt potrivite pentru recepţia programelor operatorilor DTH din România  de pe sateliţii Thor 0,8W, Astra 31,5E şi HellasSat 39E.

Modelul OF80 oferă un plus de câştig, util pentru recepţia programelor ceva mai slabe de pe satelitul Eutelsat 16E, dar şi pentru recepţionarea programelor de pe alţi sateliţi cu acoperire pe teritoriul României. Cele două antene sunt identice din punct de vedere constructiv, având practic acelaşi set de accesorii, diferenţiindu-se doar prin dimensiunea reflectorului, a braţului LNB-ului şi evident prin performanţe. Reflectoarele sunt construite din oţel cu grosimea de 0,6 mm, tratate împotriva coroziunii şi vopsite cu o vopsea pe bază de poliester de guloare gri deschis. Suporţii antenelor sunt tot din oţel, dar galvanizat, în timp ce braţele LNB-urilor sunt din aluminiu, având un profil dreptunghiular cu dimensiunea de 50×20 mm. Restul accesoriilor metalice sunt tot galvanizate. Singurele componente de plastic sunt sistemul de fixare al braţului LNB-ului în suportul antenei (dublat de un şurub transversal pentru rigidizarea suplimentară a braţului) şi suportul pentru LNB, ambele cu sistem de blocare “cu click”. Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2019 al revistei Info Satelit.

Sărbători fericite şi La mulţi ani tuturor cititorilor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s