Aceste amplificatoare pentru distribuţie în clădire sunt împărţite de către producător (WISI Communications GmbH & Co. KG) în 3 mari serii. Acestea sunt seria MINI LINE, seria MIDI LINE şi seria HOME LINE. Toate aceste amplificatoare, indiferent de seria din care fac parte, au atât calea directă (downstream) cât şi calea de întoarcere (upstream), deci toate sunt compatibile DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification). Prin urmare, pe lângă faptul că se pot utiliza în reţelele RDS sau Telekom, se pot utiliza cu succes şi în reţele care operează în standardul DOCSIS. În cazul ţării noastre, UPC foloseşte DOCSIS. După cum se poate observa, aceste 3 serii reprezintă în acelaşi timp şi categoriile din care fac parte.

Mai precis, seria MINI este mai indicată pentru apartamente sau case, în timp ce seriile MIDI sau HOME sunt indicate pentru clădiri mai mari, cu un număr mai mare de abonaţi. Totodată există şi diferenţe de funcţii oferite de fiecare serie în parte. Bineînţeles că numărul de echipamente de recepţie care pot fi acoperite de un anumit tip de amplificator, indiferent de serie, poate să difere foarte mult de la caz la caz. Topologia reţelei dintr-o clădire, calitatea cablului, a mufelor şi a spliterelor folosite în clădire pot afecta pozitiv sau negativ performantele semnalului la prizele abonaţilor.

Un aspect care are un impact foarte important asupra performanţelor unui amplificator, şi care de multe ori este neglijat de un utilizator casnic, este cel legat de partea de reglaje. Un reglaj defectuos sau faptul că nu se face nici un reglaj poate să ducă la o înrăutăţire a semnalului recepţionat în loc de o îmbunătăţire.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2019 al revistei Info Satelit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s