tbs6909X

Ne oprim puţin asupra a două plăci de la cunoscutul producător TBS, modelele 6903X şi 6909X. Cele două plăci se remarcă prin performanţele legate de serviciile de Internet şi viteza sporită pentru streaming (sunt construite cu cipul STiD135). Dacă le comparăm însă ca viteză de scanare şi ca posibilitate de a închide SR-uri mici cu modelul 6983 (construit pe cipul STV091X) rezultatele sunt mai slabe, în principal în ceea ce priveşte viteza de scanare, pentru că nu există implementată funcţia de scanare ultra-rapidă. În plus, şi aplicaţia Crazyscan este optimizată pentru STV091X. Totuşi, posibilităţile de recepţie şi de observare a semnalului sunt în nota bună cu care ne-a obişnuit TBS, doar că aici nu se ating performanţele maxime vizibile la alte modele, pentru că 6903X şi 6909X fac mult mai bine streaming decât plăcile care au performanţe maxime la semnale dificile.

Modelul 6903X (două tunere) este capabil să citească semnale multistream şi semnale cu modulaţii până la 256 APSK (deocamdată am găsit doar câteva semnale cu modulaţia de 32 şi 64 APSK la 90 de grade est şi la 62 de grad est). Am făcut un test cu 6903X pentru recepţia a două programe 4K de pe sateliţi diferiţi şi placa s-a comportat foarte bine, fiind capabilă să suporte şi să lucreze bine cu rezoluţia mare.

Modelul 6903X (octa) ştie până la 32 APSK şi se descurcă foarte bine cu mai multe recepţii în paralel, dar, desigur, şi calculatorul trebuie să poată face faţă.

Plăcile au un suport foarte bun pentru streamuri video/radio cu orice aplicaţie dvbs, atât pe Windows cât şi pe Linux (am făcut inclusiv streaming pe telefonul mobil).

De amintit şi că 6903x are un mic ventilator. Datorită acestui ventilator, temperatura chip-ului se menţine la un nivel mai mult decât rezonabil, între 35 şi 42 grade C. Temperatura în cazul plăcii 6909X, fără ventilator, ajunge la 60 grade C. Cum placa acesta poate fi folosită, în fapt este şi recomandată pentru servere iptv, cred că ventilatoarele interne ale acestor servere ar menţine temperatura plăcii la un nivel şi mai mic. (Mulţumiri prietenului @Satelescu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s