Încă o Cupă Mondială la rugby se apropie de final (şi vom povesti despre meciurile eliminatorii la vremea lor). Am scris despre Cupa Mondială 2019 pe acest blog dedicat recepţiei radio şi tv prin satelit şi am primit câteva încurajări (puţine, ce-i drept) de la cititori. Am hotărât să scriu în continuare despre rugby aici. Câteva precizări sunt necesare.

În primul rând, mă voi referi la competiţii internaţionale şi la mari campionate europene şi nu mă voi referi la echipe româneşti sau la echipa naţională a României (decât prin excepţie, dacă se întâmplă ceva cu totul deosebit). Precizez însă că cei interesaţi de rugbyul românesc au la dispoziţie site-ul http://www.rugbytv.ro (un site excelent!) şi mai sunt câţiva oameni care mai scriu, mai des sau mai degrabă mai rar, despre ce se mai întâmplă la noi. De asemenea, e foarte important – şi toţi cei implicaţi merită felicitări – că meciurile echipei naţionale şi meciuri din competiţiile interne sunt transmise la TVR (ţara este astăzi relativ bine acoperită de televiziunea digitală terestră şi aceasta transmite doar posturile TVR şi o cartelă pentru recepţia prin satelit este ieftină şi se poate folosi pe termen nelimitat – adică până vor schimba sistemul de codare, dacă o s-o mai facă vreodată).

În al doilea rând, precizez că nu voi ţine o cronică sistematică a rugbyului mondial, ci doar voi puncta câteva meciuri care ar putea fi urmărite, voi prezenta câteva rezultate care mi se par interesante, voi încerca să vă ţin la curent cu ce se mai întâmplă în “lumea mare” a acestui sport. Dacă vă interesează rugbyul jucat la nivel mondial, găsiţi relatări detaliate şi rezultate în marile ziare britanice şi franceze, pe BBC, pe site-urile marilor competiţii, pe site-ul http://www.world.rugby, pe site-ul http://www.planetrugby.com etc. Vă recomand şi un site în limba română pe care îl urmăresc de mulţi ani şi care e scris de cineva care chiar urmăreşte ce se întâmplă la nivel internaţional – rugbyfactsandpeople.blogspot.com.

O să mă întrebaţi unde putem vedea aceste meciuri internaţionale. Cea mai bună soluţie este Internetul. Da, este adevărat, site-urile care transmit online apar şi dispar, merg şi uneori nu merg, uneori transmisia este la o calitate foarte proastă, dar rămâne opţiunea cea mai la îndemână. La posturile româneşti, TVR-ul a transmis Mondialul şi va transmite Olimpiada (deci inclusiv proba de rugby în 7). Telekom a transmis Turneul celor 6 Naţiuni în 2019 şi în trecut Look şi Digi au transmis meciuri din Cupele Europene (nu ştiu dacă o vor face în continuare). Desigur, în ultimii ani am avut posturile franceze şi italiene transmise prin satelit FTA în format multistream la 5 grade vest (rămâne de văzut cât le vom mai vedea – o să discutăm despre asta anul viitor) şi uneori se mai pot găsi feeduri (tot mai puţine necodate şi tot mai greu de găsit). Uneori şi alte posturi transmise prin satelit FTA pot face surprize plăcute, o să vă anunţăm când şi dacă o să fie cazul. Dacă cineva doreşte să ne semnaleze posibilităţi de recepţie prin satelit, îi suntem recunoscători.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s