În ultimele zile am avut parte de câteva victorii previzibile: Scoţia – Samoa 34-0, Franţa – SUA 33-9 (chiar dacă Franţa s-a desprins greu, doar pe final de meci), Noua Zeelandă – Canada 63-0, Fiji – Georgia 45-10, Irlanda – Rusia 35-0.

Mâine, vineri, Africa de Sud întâlneşte Italia şi va fi un bun prilej pentru a vedea forţa reală a sud-africanilor (probabil că vor câştiga foarte clar).

Sâmbătă urmează să vedem două meciuri foarte interesante şi importante.

Anglia – Argentina (de la ora 11.00) este un meci foarte important pentru argentinieni, care dacă pierd vor fi practic eliminaţi. Probabil că vor pierde, pentru că Anglia a venit cu gândul de a câştiga turneul şi are argumente pentru asta. Argentina a avut în ultimii ani o politică falimentară în ceea ce priveşte selecţia, renunţând la jucătorii europeni, practic singura lor echipă din Super Rugby fiind şi echipa naţională. Pe ultima sută de metri, au adus totuşi 4 jucători europeni în lot, dar politica falimentară îşi spune cuvântul. Singura ţară care îşi poate permite să selecţioneze doar jucătorii din Super Rugby şi să fie în fruntea ierarhiei este Noua Zeelandă, pentru că are o atât de mare bază de selecţie (rezultatul unui proces care durează de mai bine de 100 de ani), încât poate oricând alinia 4 echipe care să se bată cu şanse mari pentru titlul mondial. Pe de altă parte, argentinienii joacă cu spatele la zid şi nu se ştie…

Japonia – Samoa (de la ora 13.30) este un meci al confirmării miracolului japonez. Au învins Irlanda, e adevărat, dar trebuie să confirme. Şi au nevoie de o victorie cu 4 eseuri înscrise, cu punct bonus ofensiv, pentru că urmează meciul cu Scoţia. Este devreme pentru calcule, dar aş remarca faptul că: 1) Irlanda va termina grupa 16 puncte (foarte probabil), 2) Japonia, dacă va câştiga 5 puncte cu Samoa, va face 14 puncte înainte de ultimul meci şi 3) Scoţia va ajunge la 10 puncte după previzibila victorie cu Rusia. Astfel, în meciul final dintre Japonia şi Scoţia, Japonia poate pierde cu condiţia să obţină un punct bonus defensiv şi Scoţia să nu marcheze 4 eseuri. Ar fi foarte importantă calificarea Japoniei în sferturi, pentru că ar fi o recunoaştere a eforturilor acestei ţări care în ultimii 10 ani a investit enorm în rugby. A investit în crearea unui campionat local puternic, în susţinerea unei echipe în Super Rugby, a investit în naturalizarea unor jucători de valoare, în crearea de şcoli de rugby (degeaba ai o echipă bună astăzi dacă nu ai şcoli care să producă generaţie după generaţie de sportivi).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s