H9-4k

Poate că titlul vi se pare pesimist, dar eu cred că reflectă o realitate a momentului: recepţia DVB bazată pe tunere îmi pare a fi ca sfârşitul unei zile de vară. Da, e cald şi încă soarele străluceşte, dar umbrele se lungesc tot mai mult… Desigur că nu mă refer la dispariţia acestui tip de recepţie, ci mă gândesc la faptul că resursele de dezvoltare şi creativitate tehnică par să se fi deplasat către alte domenii tehnice.

În acest context, ne propunem să facem o trecere în revistă a celor mai recente evoluţii pe piaţa receptoarelor satelit. Precizăm că este vorba despre receptoare vândute pe pieţele internaţionale, pentru că pe piaţa românească noutăţile ajung foarte greu, eventual pe comandă fermă mai aduc unele firme. Pentru cei care doresc să achiziţioneze online astfel de receptoare un sfat simplu: încercaţi să accesaţi site-uri de comerţ din Uniunea Europeană (nu există riscul să plătiţi vamă).

Mai precis, să vedem cum se prezintă lucrurile la începutul verii 2019… Fabricanţii mici şi medii par a fi epuizat subiectul Broadcom 4K ARM, prea scump faţă de cât oferă, şi s-au grupat în jurul unui chipset ieftin care n-a dezamăgit – HiSilicon Hi3798MV200. În spatele acestui chipset se află resursele gigantului Huawei, lucru vizibil prin implicarea financiară a acestuia, materializată printr-un set de drivere de excelentă calitate. Fabricanţii mici sau medii l-au îmbrăţişat şi după debutul făcut de AirDigital (Zgemma H9 4K) asistăm la o adevărată invazie de aparate bazate pe HiSilicon, (aproape) toate aceste aparate având suport de imagine Enigma2 de fabrică OpenATV.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s