Am făcut foarte puţine prezentări pentru mediaplayere pentru simplul motiv că sunt câtă frunză şi iarbă, că sunt banale în echiparea soft şi că nu aduc nimic nou în bagajul nostru de cunoştinţe în domeniu. Totuşi, ne-am oprit asupra acestui mediaplayer pentru că este primul dintr-o nouă generaţie de echipare care foloseşte platforma Amlogic AML S-922, nouă atât ca arhitectură a chipsetului, cât şi ca tehnologie de fabricaţie a sa.

Arhitectura chipsetului AML S-922 este una care reflectă o realitate: procesoarele multiple nu sunt încărcate uniform de aplicaţiile folosite, aşa că o schemă cu 6 nuclee este mai eficientă decât una cu 8 nuclee (mai eficientă, pentru că eficienţa este dată de felul în care se folosesc resursele, nu de volumul lor).

Schema de procesoare foloseşte ca procesoare principale patru foarte rapide cu cache mărit – de tip A73 care vor duce greul şi respectiv alte două de tip A53 (funcţionând la o frecvenţă mai mică, similare cu cele folosite în AML s-912) utilizate doar în caz de nevoie.

Tehnologia acestui chipset este, în sfârşit, una mai aproape de ziua de azi! Abandonează varianta pe 28 nm (folosită până acum) şi care a cauzat frecvente probleme de încălzire a chipseturilor, în favoarea uneia de 12 nm care rezolvă problemele termice.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2019 al revistei Info Satelit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s