Poziţia de la 13 grade este cea mai importantă poziţie europeană a companiei Eutelsat Communications. Sateliţii plasaţi astăzi aici au o acoperire largă, paneuropeană, de la Atlantic la Urali, cuprinzând şi o bună parte din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Hotbird 1 a fost lansat în 1995, dar la această poziţie orbitală a fost plasat Eutelsat 1F1 încă din 1983. Astăzi, aici se găsesc Hotbird 13B, 13C şi 13E. Hotbird 13B şi 13C sunt construite de EADS Astrium pe platforma Eurostar-3000, au câte 64 de transpondere în banda Ku, o durată de viaţă de 15 ani şi au fost lansate în august 2006, respectiv în decembrie 2008. Hotbird 13E a fost construit de compania Alcatel Space, pe o platformă Spacebus-3000B3, are 28 de transpondere în banda Ku şi a fost lansat în martie 2006. Desigur, cei trei sateliţi au purtat diverse alte nume de-a lungul timpului.

Peste 1200 de programe de televiziune şi peste 500 de programe de radio sunt transmise de la această poziţie orbitală şi este greu de găsit o alta care să ofere o diversitate mai mare. Dintre programele transmise codat, se cuvin amintite pachetele din Italia, Polonia, Grecia şi Franţa, la care se adaugă o serie de programe “exotice” destinate comunităţilor de emigranţi.

Dintre programele transmise FTA, multe sunt programe de teleshopping, de previziuni astrale (telefoane cu suprataxă), anunţuri diverse, erotice. Există apoi o serie de programe regionale sau locale italiene, care au emisiuni de ştiri sau reportaje, dar al căror program conţine (prea) mult teleshopping. Cu toate acestea, rămân destule care merită măcar puţină atenţie. Astfel, se remarcă versiunile internaţionale ale unor televiziunilor, şi nu doar ale celor din Europa, dar şi ale unor ţări arabe şi chiar ale unor ţări asiatice. De asemenea, Hotbird este un fief al posturilor iraniene, atât ale opoziţiei stabilite în principal în SUA, dar şi ale regimului de la Teheran. Tot aici sunt transmise posturi publice din Italia şi postul francogerman Arte. În materie de ştiri, aveţi aici o ofertă solidă, posturi în engleză, în franceză, în arabă, în rusă etc. Nimic important nu lipseşte, de la BBC World News la Al Jazeera, de la Euronews şi France 24 la Russia Today.

De asemenea, un segment semnificativ este prezenţa multor programe religioase, de confesiuni diverse. Nu în ultimul rând, amintim prezenţa unor canale cu muzică de calitate.

Mai multe detalii găsiţi în numerele 3 şi 4/2018 al revistei Info Satelit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s