În practica recepţiei semnalelor de radiofrecvenţă utilizarea unui generator de zgomot poate simplifica şi poate scurta rezolvarea anumitor probleme din teren sau laborator. Din acest motiv am considerat că ar fi interesantă şi utilă prezentarea unor aplicaţii concrete ale generatoarelor de zgomot de la Rover.

Dar ce este un generator de zgomot? Un generator de zgomot ideal este un dispozitiv electronic capabil să genereze un semnal aleator de bandă foarte largă (teoretic infinită) cu un nivel constant. În realitate, nivelul relativ constant al semnalului de ieşire se poate obţine pentru benzi de frecvenţă mai mult sau mai puţin înguste, începând cu spectrul de audiofrecvenţă şi terminând cu spectrul radio (ordinul sutelor de megahertzi sau chiar a câtorva gigahertzi). Există două mari tipuri de generatoare de zgomot: generatoare de zgomot alb, cu nivel constant al semnalului în banda frecvenţelor de lucru şi generatoare de zgomot roz la care nivelul semnalului de ieşire scade cu frecvenţa (puterea rămâne constantă cu dublarea frecvenţei). În radiofrecvenţă, principial, zgomotul de bandă largă se poate obţine prin polarizarea inversă a unei joncţiuni semiconductoare (de obicei tranzistor sau diodă Zener), lărgimea şi liniaritatea benzii de frecvenţă depinzând în mod direct de dispozitivul electronic utilizat. Nu intrăm în detalii suplimentare legate de construirea unui generator de zgomot, deoarece nu este scopul acestui material, cei interesaţi putând găsi pe Internet multe surse de inspiraţie.

Ce este demn de reţinut pentru generatoarele de zgomot alb de la Rover este că au o bandă de frecvenţă de lucru de la 4 MHz la 2150 MHz pentru modelul CNG 90 STC şi până la 2500 MHz pentru CNG 70 USB, făcându-le foarte utile atât pentru domeniul televiziunii terestre, prin cablu şi satelit, dar şi pentru domeniul comunicaţiilor digitale terestre (LTE).

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

Rover

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s