Familia Zgemma H9S, H9T şi H9S+ 4K este într-adevăr o premieră, fiind vorba despre primul receptor bazat pe un chipset compatibil AML, în cazul acesta Hi3798MV200, care are o imagine Enigma2 nativă (!) şi nu una “derivată” din Linuxul aflat la baza implementărilor Android actuale.

Să facem cunoştinţă: o carcasă în stilul fabricantului, ceva mai mică şi lipsită de tradiţionalul afişaj numeric, dar cu o siglă luminoasă, cu o conectică puţin cam săracă. Are conector Ethernet, 2 x USB, o mufă jack AV şi conectorul HDMI, dar are şi o lipsă majoră: cardreaderul.

Configuraţia maşină este adaptată necesităţilor reale ale unei imagini Enigma2:

– Chipset Hi3798MV200 quadcore 1.5 GHz (AML s-905D)

– Tuner DVB-S2X

– 256 Mb NAND Flash (!)

– 1 Gb RAM DDR3

– HDMI 2.0 2160p60

Pare un receptor 4K construit să fie cât mai ieftin, oarecum în stilul lui VU+Zero 4K, dar bazat pe un chipset mult mai ieftin (dar având resurse de calcul şi grafice similare) şi cu mai puţine resurse de memorie.

În debutul prezentării vă spuneam că este vorba despre o familie de receptoare Zgema: H9S, H9T şi H9S+, iar acesta din urmă are în “+” un slot CI+ şi preţul! Prezenţa slotului CI+ mi se pare inutilă, el este prezent pe orice TV 4K, aşa că aici era mult mai util un smartcard reader.

Evenimentul văzut de mine este unul de natură soft, şi anume: de data aceasta sunt eliminate principalele limitări soft datorate conceptului FW Android (DTB), versiunii vetuste de Linux moştenite tot de la Android (3.19) şi trecerea la o imagine nativă bazată pe un Kernel Linux de versiune 4.4.x sau superioară! Rămâne să vedem ce spun testele. În principiu, această reuşită ar trebui să asigure performanţe aproape similare receptoarelor 4K construite pe platforme Broadcom!

Şi pentru că am ajuns la capitolul soft, trebuie să menţionăm că receptorul vine cu OpenATV 6.1 nativ, versiune cu probleme şi care trebuie schimbată urgent cu OpenATV 6.2 la zi sau eventual opţional cu OpenPLi 6.1. Aşteptările pe linie soft mi-au fost total răsplătite… eternul OpenATV este o imagine care i se potriveşte ca o mănuşă.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

zgemma

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s