La 1 mai, transmisia analogică a programului TVR 1 a încetat. Asta ce înseamnă cu alte cuvinte: că peste 10% dintre români (adică vreo 2 milioane de oameni) şi-au pierdut accesul la televiziunea publică. Da, desigur că există televiziunea digitală terestră (cu programele TVR şi doar cu ele), dar ea acoperă doar 84% din teritoriu (şi ceva mai mult din populaţie). Oficial, cifra folosită pentru acoperirea populaţiei este de 90%, dar, atenţie, pot afirma pe baza experienţei că sunt diferenţe semnificative între zone diferite. Da, marile centre urbane sunt relativ bine acoperite în sensul în care ai nevoie de o antenă mică, dar sunt însă destule zone în care recepţia presupune antene cu mulţi elemenţi şi, deci, o investiţie mai consistentă. Nu e astfel de mirare că erau încă oameni care aveau ca unică sursă de informare transmisiile analogice TVR.

Din aceste motive, reluăm discuţia despre soluţii de recepţie prin satelit (în primul rând) sau digital terestre, cât mai ieftine dacă este posibil. Am încercat să folosim componente cât mai ieftine, dar care să ofere garanţia unei calităţi.

Şi încă o precizare: calculul nu include montajul. O montare de antenă satelit este astăzi în jur de 150 de lei dacă este făcută de o firmă profesionistă, respectiv o bere dacă este făcută de un prieten sau un vecin binevoitor. Oricare dintre Dvs. care are minime cunoştinţe de montare a unei antene poate realiza un montaj simplu şi vă rugăm ca, dacă este cineva care are nevoie, să nu ezitaţi să-l ajutaţi, pentru că cei care se mulţumeau cu televiziunea analogică sunt oameni pentru care fiecare leu contează.

Cu montarea antenelor terestre e mai complicat, mulţi instalatori preferă să nu se încurce, pentru că nu ai de unde să ştii cum este semnalul într-un anume loc. De aceea nu putem oferi un preţ şi e probabil că cei care doresc vor fi nevoiţi să apeleze la ajutorul rudelor, prietenilor, vecinilor dacă au nevoie de ajutor.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 3/2018 al revistei Info Satelit.

Solutiisatelitsiterestre

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s