Prin articolul de faţă dorim să venim în sprijinul celor ce doresc achiziţionarea unui instrument care să le permită mai mult decât simpla instalare a unei antene terestre sau de satelit. Ne-am gândit în primul rând la familia de aparate de măsură HD Tab 4 de la ROVER deoarece experienţa şi tradiţia companiei italiene în domeniul radio şi al transmisiilor digitale terestre şi de satelit a dus la crearea unei game de instrumente ce acoperă aproape toate nevoile instalatorilor de antene sau ale inginerilor de telecomunicaţii. Vom prezenta succint elementele comune, dar şi deosebirile prezente la cele trei modele de aparate ce alcătuiesc această familie de analizoare spectrale. Suplimentar am introdus în prezentare şi modelul QAM Expert destinat pentru lucrul în reţelele de cablu.

Ca o primă clasificare, precizăm că modelele Rover HD Tab 4 Touch şi HD Tab 4 Easy sunt aparate universale ce acoperă atât gama de frecvenţe de satelit, cât şi gama de frecvenţe terestre şi de cablu, în timp ce HD Tab 4 Sat şi QAM Expert sunt instrumente dedicate exclusiv domeniilor de satelit şi respectiv de cablu.

Din punct de vedere constructiv, aparatele sunt foarte asemănătoare, toate beneficiind de carcase metalice din aluminiu, huse de protecţie la umezeală din nailon şi baterii Li-Polimer pentru o autonomie extinsă. Cele trei aparate HD Tab 4 sunt echipate cu afişaj color TFT de 4,3 inch în timp ce QAM Expert beneficiază doar de un afişaj LCD iluminat, lucru care însă îi conferă o autonomie sporită (aproximativ 5 ore faţă de aproximativ 2~3 ore la HD Tab 4). Încărcarea bateriilor la modelele HD Tab 4 se face cu sursele externe de 12V din dotare, în timp ce la QAM Expert sursa externă de tip USB (5 V) se conectează la aparat prin intermediul cablului de date micro USB inclus în setul de accesorii. HD Tab 4 Touch şi HD Tab 4 Sat au afişaj tactil ce permite accesul direct de pe ecran la funcţiile din meniu.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2018 al revistei Info Satelit.

06_HD_Tab_4_programe_digitale05_HD_Tab_4__Spectru_Sat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s