În numărul 2/2018 al revistei Info Satelit, la cererea mai multor cititori, vom face o succintă trecere în revistă a sateliţilor care sunt pe orbite geostaţionare în intervalul vizibil din România.

Alăturat prezentăm şi o hartă a sateliţilor care se recepţionează relativ bine la noi.

În listă apar şi o serie de sateliţi a căror recepţie nu este posibilă sau necesită antene mari, dar care apar pe site-urile de profil. Le-am trecut pentru că am primit întrebări de la cititori referitor la unii dintre ei şi am precizat la fiecare satelit care sunt zonele pentru care emit. De precizat că în zona vizibilă mai există o serie de sateliţi care nu apar în lista următoare, însă aceştia fie nu sunt destinaţi în acest moment transmisiilor radio-TV, fie sunt pe o orbită înclinată care face recepţia problematică, precum şi că lista este în continuă schimbare, pe măsură ce se produc noi lansări sau relocări.

În cadrul tabelelor de programe prezentate în revistă ne-am propus să cuprindem programele din banda Ku care se pot recepţiona în România cu antene obişnuite. Prin antene obişnuite înţelegem antene de aproximativ 110-120 cm. Desigur că există sateliţi şi transpondere care se pot recepţiona în unele locuri din România cu antene mai mari, însă, din motive de spaţiu, nu le trecem în tabelele de programe. Am trecut însă în tabele sateliţi şi spoturi care se recepţionează diferit în locuri diferite din ţară, şi dacă la Suceava sau la Timişoara se pot recepţiona anumite spoturi cu o antenă de 1,20 m, s-ar putea ca la Mangalia acest lucru să nu mai fie posibil (şi invers). Recepţia sateliţilor situaţi la extremităţile arcului vizibil din România (95 de grade est – 45 de grade vest în mod obişnuit, recepţia dincolo de aceste limite fiind posibilă, dar reprezentând o performanţă de DX-er) este destul de dificilă, atât din cauza semnalului la limită, cât mai ales din cauza diferitelor obstacole naturale care adesea împiedică vizibilitatea. Aveţi nevoie de o poziţionare foarte bună pentru a putea atinge aceste limite.

Încă două observaţii pentru cititori. Mai întâi, programele în banda C necesită de obicei antene mari, dar prezentăm periodic în revistă ceea ce se poate recepţiona cu o antenă de 1,5 metri. În al doilea rând, o problemă poate fi constituită de “îmbătrânirea” tabelei de transpondere memorată în receptor şi folosită la scanarea automată, tabelă care la un receptor vechi de 2-3 ani devine depăşită pentru mulţi sateliţi şi trebuie adusă la zi.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 2/2018 al revistei Info Satelit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s