Multistream

Revenim asupra acestui subiect descris pe larg în revistă pentru că mai mulţi cititori ne-au sunat şi ne-au pus întrebări. Trei lucruri importante, pe scurt:

1) Toate frecvenţele şi parametrii de recepţie pentru posturile FTA de la 5 grade vest şi de la 12,5 grade vest sunt cuprinse în tabelele de programe din revistă. Folosind Amiko Alien Mini sau Golden Spark Revolution, fiecare stream de pe o frecvenţă se scanează separat.

2) Există două aparate disponibile în mai multe magazine din Romȃnia – Amiko Alien Mini şi Golden Spark Revolution – care ştiu citi aceste canale dacă veţi instala pe ele softul corespunzător, adică o versiune de Enigma 2 realizată de de ucraineanul Taapat. Softul îl găsiţi pe Internet, am explicat în numerele anterioare ale revistei instalarea lui. Instalarea softului este un lucru simplu, dacă te pricepi la asta şi ai mai făcut-o şi relativ simplu pentru cei obişnuiţi să lucreze pe calculator. Dacă nu vă pricepeţi, nu-i nici o ruşine, rugaţi pe cineva. Aparatele acestea nu vin cu un soft care ştiu posturile multistream. Atenţie ca să nu se ia curentul în timpul instalării, pentru că atunci aparatul se strică. Iar dacă aţi pus alt soft decȃt cel recomandat de producător şi dacă se strică din cauza instalării softului, aparatul nu mai are garanţie. Foarte puţin probabil să se întȃmple, dar e bine de ştiut. Cele două aparate amintite sunt ieftine şi se cumpără din Romȃnia şi funcţionează deja la mulţi utilizatori. Există o serie de receptoare apărute în ultimul an şi care au referinţe excelente, de genul Octagon sf4008 4k sau o versiune de Dreambox 900 cu două tunere satelit şi unul de cablu. Acestea sunt mai scumpe, în general cel puţin 200 de euro (spre exemplu, modelul de Dreambox care ne-a atras atenţia este la 320 de euro) şi se cumpără de pe Internet. În magazinele online europene există şi modele mai ieftine (în viitor o să mai încercăm să testăm şi să vă prezentăm cȃteva astfel de aparate). Alegerea o face fiecare, nu există alegerea perfectă.

3) Atenţie că pentru recepţia semnalelor multistream este nevoie de un semnal mai puternic decȃt pentru recepţia altor semnale DVB-S2 şi deci de o antenă suficient de mare şi corect reglată. Testele au arătat că programele se pot recepţiona şi cu o antenă de 90 cm, dacă este de calitate şi corect reglată, dar recomandăm alegerea unor antene de minim 1 metru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s