Streaming

Trăim într-o lume în continuă dezvoltare, iar odată cu răspȃndirea internetului au început să se dezvolte tot felul de echipamente care-l utilizează (laptop-uri, netbook-uri, smartphone-uri, tablete şi TV box-uri). În ultimii ani, internetul a avut o creştere spectaculoasă a vitezei, ceea ce dus la apariţia unui termen nou: streaming. Streaming este o tehnologie de transmitere a datelor utilizată pentru a furniza conţinut, de obicei, audio şi video, dar din ce în ce mai mult şi alte tipuri. Datele se transmit ca un flux continuu, către computere şi dispozitive mobile prin internet. Streaming-ul este cel mai rapid mod de a accesa conţinutul bazat pe internet (dar nu este singura cale – descărcarea progresivă este o altă opţiune care a fost folosită ani de zile înainte ca streaming-ul să fie posibil). Pentru a putea face streaming, avem nevoie de o viteză de 2 megabiţi pe secundă sau mai mult, această viteză fiind necesară pentru streaming video de definiţie standard, fără ca imaginea să sară cadre sau/şi fără întȃrzieri produse de “buffering”. Conţinutul HD şi 4K necesită viteze mai mari pentru o livrare impecabilă: cel puţin 5 Mbps pentru conţinut HD şi 9 Mbps pentru conţinut de 4K. Bineînţeles, conexiunea trebuie să fie una stabilă. Streaming-ul video şi/sau audio se poate împărţi în trei mari categorii: streaming de conţinut non-live, streaming live şi streaming de jocuri şi/sau aplicaţii.

Odată cu dezvoltarea streaming-ului s-a putut dezvolta un nou protocol de internet, şi anume: “Internet Protocol television” sau mai simplu IPTV. IPTV oferă posibilitatea de a transmite fluxul media în mod continuu. Prin urmare, un client poate începe să redea printr-un media player conţinutul (spre exemplu: un canal TV) aproape imediat. Chiar dacă IPTV se foloseşte în special pe internet, acesta nu este limitat doar la acest tip de reţea. Protocolul IPTV se regăseşte în reţele de telecomunicaţii bazate pe abonaţi, cu canale de acces de mare viteză, prin intermediul set-top box-urilor sau al altor echipamente destinate clienţilor. IPTV este, de asemenea, utilizat pentru difuzarea mass-media în jurul reţelelor corporatiste şi private. Odată cu dezvoltarea sa, IPTV s-a utilizat în trei domenii:

1. Video on demand (VOD) sau video la cerere: căutare şi vizualizare a articolelor (filme, clipuri) dintr-un catalog media stocat pe un server extern.

2. Televiziunea live şi media live, cu sau fără interactivitate din partea utilizatorului.

3. Time-shifted media (emisiuni pentru vizionare decalată) precum catch-up TV (redă o emisiune de televiziune care a fost difuzată cu ore sau zile în urmă), start-over TV (reluarea emisiunii curente de televiziune de la începutul acesteia).

În acest articol vom trece prin cele trei categorii folosind TV box-urile oferit de Golden Media (prin intermediul Peruvision) şi anume: Golden Interstar Android 4K TV Box G-150 şi Golden Interstar Android 4K TV Box G-200. Aceste Android TV Box-uri au fost deja prezentate. Avȃnd în vedere că cele două TV Box-uri bazate pe Android folosesc aceeaşi versiune de Android 6, testele au fost făcute în paralel pe ambele receptoare.

Mai multe detalii găsiţi în numărul 1/2018 al revistei Info Satelit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s